Sigara içen ve içmeyen gebelerde plazma antioksidan enzim düzeyleri ve uterin arter doppler parametreleriyle korelasyonu
The correlation of uterine artery doppler parameters and plasma antioxidant enzyme levels in pregnant smokers and nonsmokers
  1. Tez No: 408648
  2. Yazar: ÖZGÜL ÖZGAN ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN NOYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cigarette, MDA, T-SH, Catalase, S/D
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Normal bir gebelikte oksijen ihtiyacı artmaktadır. Artmış olan oksijen ihtiyacı uterusa olan kan akımının artmasıyla karşılanmaktadır. Spiral arterlerin genişlemesi ve kan akımına olan direncin azalması normal bir gebeliğin devamı için gerekli olan kan akımını sağlamaktadır. Oksijenin kullanılmasıyla oluşan toksik serbest radikaller antioksidan savunma sistemiyle ortadan kaldırılmaktadır. Oksidan-antioksidan denge bozulduğu zaman fetusu etkileyebilecek hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Uteroplasental kan akımının çeşitli nedenlerle azalması oksidatif stres yaratan bir durumdur. Sigaranın kendisi vücuda dışarıdan alınan serbest radikaldir. Ayrıca uteroplasental dolaşımı da olumsuz yönde etkilemektedir. Çalışmamızda sigara içen ve içmeyen gebelerde plazma oksidasyon göstergesi olan MDA (malondialdehit), antioksidan enzim olan T-SH (total sülfidril), katalaz düzeyleri, uteroplasental perfüzyonun göstergesi olarak kullanılabilen uterin arter doppler parametrelerini ve aralarındaki korelasyonu değerlendirmek amaçlanmıştır. Ekim 2004-Aralık 2005 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran, 18-35 yaşlarınada günde en az 3 adet sigara içen 49, sigara içmeyen 35 ikinci trimestir gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Sigara içen gebeler 5 yıldan daha kısa bir süredir içmekte olanlar ve 5 yıldan daha uzun bir süredir içmekte olanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. İkinci trimestirde alınan venöz kan örneklerinde MDA, T-SH, Katalaz enzim düzeylerine bakıldı. Uterin arter doppler ultrasonografi ile PI (pulsalite indeksi), RI (rezistans indeksi), S/D (sistol/diastol) oranı ölçüldü.
Özet (Çeviri)
Oksygen need increases during normal pregnancies. This increased demand is supplied by increasing blood flow to the uterus. Spiral arteriel relaxation and decreased blood flow resistance are essential changes in this supply. Free toxic oksygen radicals are removed via antioxidation defence system. When the balance in oxidation-antioxidation equilibrium is distrubed, diseases effecting fetus appear. Decrased utero-placental blood flow with any reason leads to oxidative stress. Smoke consists free radicals. It also decreases uteroplacental blood flow. In our study, the aim was to demonstrate the correlation between uterin artery doppler parameters which can be used to reflect uteroplacental perfusion and MDA (malondialdehit) representing plasma oxidation, T-SH (total sülfidril) an anti-oxidant enzyme and catalase levels, in pregnant smokers. Between October 2004 and December 2005, 49 second trimester pregnant women who smoker at least 3 cigarettes Per day, at age 18-35 years and 35 second trimester pregnant non-smokers were evaluated at our clinic. Smoker pregnants were also divided in to 2 groups in between. Pregnant females were categorized into one of two groups according to the duration of smoking; smoking duration less than 5 years, smoking duration more than 5 years. MDA, T-SH and Catalase levels were measured in venous blood samples, taken at second trimester. PI (pulsatility index), RI (rezistance index), S/D (systolic/diastolic) ratio were measured by using uterine artery doppler ultrasound. S/D ratio was significantly higher in smoker pregnants with respect to non smokers. Uterine artery PI and RI were not significantly different between the two groups. Plasma T-SH, catalase and MDA levels were slightly higher in smoker pregnant women but the differences were not statistically significiant. These was no significiant correlation between plasma enzyme levels and uterine artery doppler parameters. The two groups did not statistically differ in terms of plasma enzyme levels and uterine artery doppler parameters. vii 10 Although the current study failed to reveal a prominent effect of smoking on antioxidant enzymes and uterine artery blood flow, further larger scale studies may shed light on the adverse metabolic effects of smoking.