Üst hava yolu patolojilerinin bronşial astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalarındaki birlikteliğinin karşılaştırılması
The comparison of the togetherness of upper airways pathologies in bronchial asthma and chronic obstructive pulmonary disease patients
- Tez No: 408667
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronşial astım, KOAH, üst hava yolu patolojileri, ortak hava yolu teorisi, asthma, COPD, upper airways pathologies, one linked airway disease theory
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yaptığımız bu prospektif çalışmadaki amacımız KOAH hastalarındaki üst solunum yollarındaki patolojileri değerlendirmek, ortak hava yolu teorisinin KOAH içinde geçerli olup olmadığını belirlemek ve bronşial astım ile KOAH hastalarındaki üst solunum yolu patolojilerini karşılaştırmaktı.Çalışmamıza 68 astım ve 62 KOAH hastası alındı. Tüm hastalara demografik özellikleriyle, hastalıklarıyla ve üst solunum yolu semptomlarıyla ilgili sorular soruldu. SFT, prick testi, KBB konsultasyonu, Water's grafisi, paranazal sinüs tomografisi, nazal endoskobi, rhinomanometre uygulandı. Serum IgE ve eozinofil değerlerine bakıldı. Üst solunum yolu semptomlarının şiddeti VAS skoru, paranazal sinüs tomografisi Lund?Mackay skorlama sistemi ile değerlendirildi.Astım hastalarının %97.1'inde, KOAH hastalarının %3.2'sinde AR, astım hastalarının %88.2'sinde, KOAH'lıların %51.6'sında nazal semptomlar vardı (sırasıyla p=0,000, p=0,022). Rhinomanometride astım hastalarının %65,5'inde KOAH'lıların %46,8'inde obstrüktif patern saptandı (p= 0,000). Ortalama sağ nazal rezistans değerleri; astım grubunda 0,5628±0,2767 ve KOAH grubunda 0,3812±0,1806 (p=0,007), ortalama sol nazal rezistans değerleri; astım grubunda 0,6022±0,5181, KOAH grubunda 0,3723±0,1286 olarak bulundu (p=0,030). Nazal endoskobide astım hastalarının %95,6'sında, KOAH'lıların %90,3'ünde patolojik bulgular vardı. Astım hastalarının %72,1'inde, KOAH'lıların %27,4'ünde postnazal akıntı (p=0,000), astımlıların %72.1'inde, KOAH'lıların %25.8'inde nazal ödem (p=0,000), astımlıların %60,9'unda, KOAH'lıların %37,1'inde sinüzit saptandı (p=0,000). Nazal polip yalnızca astım hastalarında saptandı (%7,4). KBB skor toplamı astım grubunda 4,9706±5,3336, KOAH grubunda 1,2903±2,0913 (p= 0,000), VAS skoru ortalaması astım grubunda 6,49±1,22, KOAH grubunda ise 5,63±0,75 olarak bulundu (p= 0,000).Sonuç olarak KOAH grubunda elde edilen değerlerin astım grubuna göre düşük olmasına rağmen normal populasyondaki değerlerden anlamlı derecede yüksek olduğunu saptadık. Çalışmamız, ?Ortak hava yolu hipotezi?ni astım hastalarında desteklerken, KOAH için de geçerli olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the pathology of upper airways in COPD, to determine ?one linked airway disease? theory being valid for COPD, and to compare the pathologies of upper airways between asthma and COPD. Sixty eight asthmatic patients and sixty two COPD patients were admitted to the study. The demographic properties of the patients, their anamnesis and the symptoms related to upper airways were recorded. Pulmonary function tests, skin prick test, the consultation of EAR, Nose Throat, Water's graphy, chest graphy, paranasal sinus tomography, nasal endoscopy and rhinomanometry were done for each patient. The assessment of the degree of upper airway symptoms and paranasal sinus tomography were done with VAS score and Lund-Mackay score, respectively.AR was seen in 97,1% of asthma patients, and 3,2% of COPD patients (p=0.000,). 88,2% of asthma patients and 51,6% of COPD patients had nasal symptoms (p=0.022). There was an obstructive pattern in rhinomanometry of asthma patients (65,5%) and COPD patients (46,8%) (p=0,000). The mean value of right nasal resistance is 0,5628±0,2767 for asthma and 0,3812±0,1806 for COPD (p=0,007). The mean value of left nasal resistance is 0,6022±0,5181 for asthma and 0,3723±0,1286 for COPD patients (p=0.030). There were pathologic lesions in the nasal endoscopy of asthma (95,6%) and COPD (90,3%). 72,1% of asthma patients and 27,4% of COPD patients had post nasal drip (p=0,000). 60,9% of asthma patients and 37,1% of COPD patients had nasal edema (p=0,000), Nasal polyp is seen only in asthma patients (7,4%). The mean value of ENT sinus scores was 4,9706±5,3336 for asthma and 1,2903±2,0913 for COPD (p= 0,000). The mean value of VAS scores were found as 6,49±1,22 for asthma and 5,63±0,75 for COPD (p= 0,000).In addition, the values gotten from the study for COPD are lower than the values of asthma, but higher than the values of normal population. It is found that ?one linked airway disease? theory supports for the asthma patients. This theory also showed that it can be valid for COPD patients.