Türkiye'de göçmen kaçakçılığı suçu ile mücadelede yasal düzenlemelerin rolü
The role of legal arrangements in fighting against migrant smuggling crime i̇n Turkey
- Tez No: 408824
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göçmen, Yasadışı, Hukuk, Suç, Türk Ceza Kanunu Madde 79, Immigrant, Illegal, Law, Crime, Turkish Penal Code Article 79
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bireylerin ve toplulukların yaşadıkları yerleri çeşitli nedenlerle kalıcı olarak değiştirmeleri insanlık tarihi boyunca süregelmiştir. Göç denen bu hareketin belli bir düzen çerçevesinde yürütülmesi amaçlansa da tarihsel süreç içerisinde bunun mümkün olmadığı görülmektedir. Türkiye'de göç olgusu ve bu olgudan kaynaklanan sorunların çözümü amacıyla geliştirilen ve geliştirilmekte olan mekanizmaların incelenmesi ve alınacak önlemlerin planlanması gerekmektedir. Türkiye'de Göçmen Kaçakçılığı Suçu İle Mücadelede Yasal Düzenlemelerin Rolü başlıklı bu çalışmanın kapsamında, göç kavramı ve göçten kaynaklanan sorunlar ve bu sorunların çözümü için yapılması gereken eylemler ve düzenlemeler incelenmiştir. Çalışmada Türkiye'de yasadışı göçün oluş şekillerine, kaynaklarına, meydana getirdiği sorunlara ve göçmen kaçakçılığı suçuna değinilmiştir. Araştırmanın amacı göçmen kavramının daha iyi anlaşılması, göçmen-mülteci arasındaki kavramsal farklılıkların ortaya konması, göçmen kaçakçılığı sorununun yeniden vurgulanmasıdır. Ayrıca dünyada göçmen konusunun bu önemine karşın Türkiye'de alınan önlemlerin yeterlilik düzeyinin ortaya konması, mevcut yasaların pratikte etki derecesinin ne olduğu üzerinde değinilmesidir. Bu çerçevede sonuçlar değerlendirilerek yorumsal bir katkının da sağlanması amaçlanmıştır. Araştırma tekniği açısından ise literatür tarama tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals and communities have permanently changed the places where they live because of the various reasons through the human history. Although the movement called migration is aimed to be carried out within a certain regulation, it seems impossible to make it real within the historical period. The movement which is developed and still being developed with the aim of the phenomenon of the migration in Turkey, and the solution of the problems resulting from this phenomenon needs to be examined and the precautions to be taken need to be planned. In the study titled the role of legal arrangements in fighting against migrant smuggling crime in Turkey, the notion of immigration and the problems resulting from immigration, and the things which is required to solve these problems and regulations are examined. In the study, the ways of the formation of the illegal immigration in Turkey and its sources and the problems that it causes and the crime of the migrant smuggling are mentioned. A better understanding of the purpose of the migrant concept study to demonstrate the conceptual differences between the immigrant refugees, is again highlighted the problem of migrant smuggling . Despite the importance of this issue also in the world to demonstrate the level of proficiency of immigrants of the measures taken in Turkey is referred to the degree of influence on what happens in practice existing laws . evaluating the results of this framework it is intended to ensure the interpretive In terms of technical literature research technique was used.