The cult of the Archangel Michael in Byzantine Asia Minor
Anadolu'da Bizans Döneminde Başmelek Mikail kültü
- Tez No: 408832
- Danışmanlar: PROF. DR. PAUL MAGDALINO, YRD. DOÇ. DR. ALICIA JOSEPHINE SIMPSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Başmelek Mikail, Khonai, Bizans, Küçük Asya, Hıristiyanlık, Kültler, Archangel Michael, Chonai, Byzantium, Asia Minor, Christianity, Cults
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, Küçük Asya'da Başmelek Mikail kültünün kökenlerini ve gelişimini inceler. Kültün kökeni, Başmelek Mikail'in Khonai'de (bugün Honaz) erken Hıristiyanlık döneminde gerçekleştirdiği ünlü mucizesine dayanmaktadır ve kült Bizans İmparatorluk döneminde yaygın hale gelmiştir. Kültün başlangıcında, Hıristiyanlığın erken dönemlerinde ortaya çıktığı bölgedeki yoğun Yahudi ve pagan unsurlardan oldukça etkilenmiştir. Zamanla kültün bilinirliğinin artmasıyla birlikte, Khonai, Bizans İmparatorluğu'nun önemli hac merkezlerinden bir haline gelir. Buna ek olarak, imparatorluğun çeşitli yerlerinde, diğer hac merkezleri ve Başmelek Mikail'e adanan kiliseler kurulmuştur. Bu önemli kültün yansımaları dönemin yazın ve sanat ürünlerinde de görülmektedir ve bunlar Khonai Mucizesi üzerine yazılan hagiografyalar ve bu mucize sahnesinin tasvir edildiği çeşitli sanat eserleridir. Bunlarla birlikte, kültün kökenini ve gelişimini anlayabilmek için, kültün başlangıcından önceki dönemlere ait kaynaklar da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the origins and development of the cult of the Archangel Michael in Asia Minor. The cult originated in the famous miracle performed by the Archangel Michael at Chonai (modern Honaz) during apostolic times and became widespread in the Byzantine period. Its early development was considerably influenced by Jewish and pagan elements present in the region of its origin during the early centuries of Christianity. The popularity of the cult increased through the ages and Chonai became an important pilgrimage center in the Byzantine world. In addition to this, other pilgrimage sites and churches dedicated to the Archangel Michael were founded throughout the Byzantine Empire. This important cult is reflected in both the literary and artistic productions of the period, namely in the hagiographies written on the Miracle at Chonai and the depictions of the miracle scene in different artistic media in Byzantium. These as well as earlier sources predating the foundation of the cult are analyzed in order to trace the origins and development of the cult of the Archangel Michael in Asia Minor.