International retirement migration in Turkey: Dynamics, implications and prospects
Türkiye'de uluslararası emekli göçü: Süreçler, etkiler ve gelecek
  1. Tez No: 408833
  2. Yazar: KADİR ONUR UNUTULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İÇDUYGU, DOÇ. DR. ŞUHNAZ YILMAZ, PROF. DR. KEMAL KİRİŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Emekli Göçü, Alanya, Türkiye, Yönetişim, Çokkültürlülük, Ulusötesi Göç, International Retirement Migration (IRM), Alanya, Turkey, Governance, Multiculturalism, Transnational Migration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Göç gönderen bir ülke olarak daha iyi tanınsa da, Türkiye önemli ölçüde uluslarası göç çeken bir ülke konumuna gelmektedir. Türkiye'ye yönelen göç dalgalarından biri de Uluslararası Emekli Göçü'dür. Bu göç dalgasının önemi giderek artan sayıdaki Avrupalının emekli olduktan sonra Türkiye'nin Akdeniz kıyılarındaki çeşitli bölgelerine yerleşmeye başlamalarıyla yükseliş göstermiştir. Bu çalışma Türkiye'ye artan sayıda gelmekte olan bu belirli göç dalgasını çevreleyen hem teorik hem de pratik soruları irdelemeyi çabalamaktadır. Bu tezin başlıca üç amacı bulunmaktadır; ilk olarak, gerçekleştirilen ampirik çalışmanın bulgularına dayanarak bu göç dalgasıyla ilgili süreç ve özelliklerin tarifi ve tahlili yapılmaya çalışılacaktır. Đkinci olarak, çalışma bu göç dalgasının siyasal, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerini yerel, ulusal ve uluslararası bağlamlarda irdelemeyi ve tahlil etmeyi amaçlamaktadır. Son olarak ise, çalışma Türkiye'nin bu göç dalgasından en iyi şekilde faydalanabilmesi ve olumsuz etkilerini en aza indirgeyebilmesi için gerekli olan uygulamalar hakkında belirli yönergeler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma amaçlarına uygun olarak Alanya'ya yerleşmiş Avrupalı emekli göçmenlerin profilleri, buraya yerleşmeleri esnasında ortaya çıkan süreçleri, buradaki hayat tarzları, ve bölge insanıyla olan karşılıklı etkileşimleri hakkında önemli bulgular ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın en önemli bulgularından birisi Uluslararası Emekli Göçünün çok boyutlu ekonomik, siyasal ve sosyal etkilere sahip olan girift bir toplumsal süreç olduğu ve makro politikalar ve yerel yönetişim mekanizmaları vasıtasıyla etkili yönetilmesi mümkün olmaktadır. Bu araştırmanın bir diğer mühim bulgusu da Uluslararası Emekli Göçü sonucunda Alanya'da geliştirilen mekanizmalar çokkültürlülük ve göçmen entegrasyonu gibi dünyanın akademik ve siyasal gündeminde bulunan hayati konulara farklı ve alternatif bir bakış açısı önermekte olduğudur.
Özet (Çeviri)
Turkey, a country better known for sending emigrants, has been becoming an immigration country attracting significant international migration flows. One such recent immigration flow is the so-called International Retirement Migration (IRM), as growing numbers of European ex-tourists have started to settle in various destinations around Turkish-Mediterranean sea shores after their retirement. This study attempted to explore both theoretical and practical questions surrounding this specific migration flow into Turkey. There were three major purposes of this dissertation, first, drawing upon the findings of an empirical study, providing a descriptive account and an analytical analysis of the main dynamics, processes and patterns of IRM in Turkey. Secondly, it has attempted to undercover and analyze the economic, political, social, cultural and environmental implications of IRM at the local, national, and international levels. Lastly, it has sought to propose certain guidelines for policy responses that might be effective in maximizing the advantages and minimizing the disadvantages of IRM in Turkey. Overall, the findings of this research have revealed important insights about the profile of the retired immigrants in Alanya, the patterns related to their settlement in Turkey, the lifestyle they have, and their interaction with the native population. Among the most important findings and strongest arguments of this study is that IRM is a complex social process with mixed economic, political and social implications for Turkey, and that it could be governed effectively through a combination of macro policies and local governance mechanisms. Another significant finding of this research has been the following; the way IRM has been handled in Turkey provides an alternative approach towards the issues of multiculturalism and immigrant integration which have been crucial academic and political concerns around the world.