Okul öncesine devam eden 5 - 6 yaş grubu öğrencilerin benlik kavramlarının annelerinin yaşam doyumları bağlamında incelenmesi
Analysing the self - concept of the preschool children aged 5 - 6 in the context of their mothers' life satisfaction
- Tez No: 408913
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FERDA ŞULE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Benlik Kavramı, Yaşam Doyumu
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETBu araştırmanın amacı, okul öncesine devam eden 5-6 yaş grubu öğrencilerin benlik kavramları ile annelerinin yaşam doyumları arasındaki ilişkiyi incelemek ve öğrencilerin benlik kavramlarının çeşitli demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını sınamaktır. Bu amaçla çocukların benlik kavramları; annelerinin yaşam doyumları ve çeşitli bağımsız değişkenler (cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, doğum sırası, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyleri ve annelerinin yaşlarına) açısından incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli niteliğindeki bu araştırmanın çalışma grubunu; 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılında, resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden toplam 115 öğrenci ve onların anneleri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Tekniği, Bağımsız Grup t Testi, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar, okul öncesine devam eden 5-6 yaş grubu öğrencilerin benlik kavramları ile annelerinin yaşam doyumları arasında doğrusal ancak anlamlı olmayan bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çocukların bağımsız değişkenlerinden cinsiyet ve yaş değişkenine göre anne kabul düzeylerinin değiştiği, okul türüne göre benlik kavramlarında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Buna karşın annenin yaşı, kardeş sayısı, doğum sırası, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre çocukların benlik kavramlarının farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, araştırma bulguları çerçevesinde elde edilen sonuçlar tartışılmış ve yine bulgular ışığında çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe aim of this survey is to analyze the relationship between students? self- concept age 5-6 who attend the preschool and their mother?s life satisfaction and to examine if the students? self ?concepts differentiate according to demographic characteristics. With this aim, students? self- concepts is analyzed in terms of their mothers? life experince and various substantive variants (gender, age, number of siblings, birth order, mother's education level, father?s education level and mother?s age) . The study group of this survey in the way of relational model consists of a total amount of 115 students and their mothers who attend public and private pre-school education institutions in academic year 2011-2012. In analysis of data , Pearson Correlation Coefficient, independent group t test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test techniques have been used.The results of the research show that there is a linear but non-significant relationship between the age of 5-6 years students? self-concepts and mothers? life satisfaction. In addtion, maternal acceptance levels ` change according to the independent variables of the children, the age and gender variables, and significant differences in self ?concepts depending on the type of school have been observed. However, it has been concluded that according to the mother's age, number of siblings, birth order, mother's education level and education level of parents , self- concepts of children have not been differentiated. Finally, the results obtained within the research findings have been discussed and various suggestions have been made in light of the findings.