Okul öncesi göçmen çocukların temel becerileri üzerine bir araştırma
A research on the basic skills of pre-school migrant children
  1. Tez No: 760423
  2. Yazar: ZEHRA ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH BOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Göçmen Öğrenciler, Temel Beceriler, Preschool Education, Immigrant Students, Basic Skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Göçmenlik, birey için hangi yaşta göçü gerçekleştirmiş olursa olsun ömür boyu taşıyacağı ayrı bir kimlik olarak değerlendirilmektedir. Buna ek olarak göç etmek durumunda kalanlar için sosyal, duygusal ve dilsel uyum sürecinin zorluğu gibi birçok faktörü içerisinde barındırması nedeni ile göç, bireylerin hayatlarını derinden etkileyen bir olaydır. Bu olayda en fazla etkilenen ise göçe maruz kalan çocuklardır. Çünkü yapılan araştırmalara bakıldığında göç eden her çocuğun eğitim sorunu ile karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Bu bağlamda araştırma, okul öncesi eğitime devam eden göçmen çocukların temel becerilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında okul öncesi eğitime devam eden göçmen çocukların temel becerilerinin ne düzeyde olduğu ve bunun cinsiyet, yaş ve sahip oldukları uyruk değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın katılımcı grubu 5, 6 ve 7 yaşlarında olan 105 göçmen çocuktan oluşmaktadır. Araştırma genel tarama modellerinden betimsel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Aydoğdu ve Karakuş (2017) tarafından geliştirilen“Okul Öncesi Öğrencilerine Yönelik Temel Beceri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde betimleyici istatistikler ve fark testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, göçmen çocukların temel beceri puan ortalamalarının 15,08 olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda göçmen çocukların temel beceri düzeyleri iyi olarak yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bir diğer bulgu ise temel becerilerin çocukların cinsiyeti, yaşı ve uyruklarından etkilenmediği yönündedir. Bu bağlamda göçmen çocukların temel becerilerine yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Immigration is considered as a separate identity that the individual will carry throughout his life, regardless of the age at which he migrated. In addition, migration is an event that deeply affects the lives of individuals, as it contains many factors such as the difficulty of the social, emotional and linguistic adaptation process for those who have to migrate. The most affected in this incident are the children exposed to migration. Because, when we look at the researches, it is seen that every child who migrates is faced with the problem of education. In this context, the research was carried out to determine the basic skills of immigrant children attending pre-school education. Within the scope of the research, the level of basic skills of immigrant children attending pre-school education and whether this differs significantly in terms of gender, age and nationality variables were examined. The participant group of the study consists of 105 migrant children aged 5, 6 and 7. The research was carried out with the descriptive survey model, one of the general survey models.“Basic Skills Scale for Preschool Students”developed by Aydoğdu and Karakuş (2017) was used as a data collection tool. Descriptive statistics and difference tests were used to analyze the data. As a result of the research, it was seen that the basic skill average of immigrant children was 15.08. Accordingly, the basic skills of immigrant children were interpreted as good. Another finding obtained from the study is that basic skills are not affected by children's gender, age and nationality. In this context, various suggestions have been presented for the basic skills of immigrant children