Okitsuwase satsumalarında farklı doz ve zamanlardaki kaolin uygulamalarının bazı morfolojik, fizyolojik, verim ve kalite özelliklerine etkileri
Effects of the application of kaolin on okitsuwase satsuma at various doses and times on certain morphological, physiological, efficiency and quality characteristics
- Tez No: 408985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜGE UYSAL KAMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, mandarin, kaolin, kalite, güneş yanıklığı, Citrus, mandarin, kaolin, quality, sunburn
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada kaolin kilin farklı doz ve zamanlardaki uygulamalarının Okitsuwase mandarinlerinde bazı fizyolojik, morfolojik özelliklerine, meyve verim ve kalitesine ve sıcaklık stresi üzerine etkileri incelenmiştir. Kaolin kil uygulaması (Surround WP) ağaçlara küçük meyve dökümünden itibaren (Mayıs sonu) %2.5'luk ve/veya % 5 dozlarında farklı dönemlerde (1-7 kez) yapılmıştır. Uygulama yapılmayan bitkiler kontrol olarak değerlendirilmiştir. Denemede, yaprak sıcaklığı (ºC), yaprak klorofil içeriği, yaprak oransal su içeriği (%), meyve sıcaklığı (ºC), güneş yanıklığı olan meyve oranı (%), meyve kalite özellikleri (meyve eni (mm) ve boyu (mm), usare miktarı (%), SÇKM (%), titre edilebilir asitlik (%)),ağaç başına meyve verimi (kg/ağaç), gibi ölçüm, tartım ve analizler yapılmıştır. Dörtyol/Hatay koşullarında, Okitsuwase mandarinlerinde kaolin kil uygulamasının yaprak sıcaklığını azalttığı, yaprak oransal su içeriğini, yaprak klorofil içeriğini arttırdığı meyvelerde yüzey sıcaklığını ve güneş yanıklığı oranını azalttığı saptanmıştır. Meyve kalitesini (Meyve ağırlığı, SÇKM ve SÇKM/ Asit oranı) , ağaç başına meyve veriminin de arttığı belirlenmiştir. En uygun doz ve zaman olarak 8. (Haziran ortası %5'lik tek doz, hasattan bir hafta öncesine kadar ilk uygulamayı takip eden 15 gün ara ile %2,5'luk doz) ve 10.(Haziran ortası %5'lik tek doz, 10 gün sonra %5'lik doz hasattan bir hafta öncesine kadar takip eden 15 gün ara ile %2,5'luk doz) uygulamalar önerilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the role of the application of kaolin clay, at various doses and times, on certain physiological, morphological characteristics, fruit yield and quality, and heat stress on Okitsuwase mandarins. Kaolin clay application (Surround WP) was made on plants, beginning from small fruit drop (the end of May) in concentrations of 2,5% and/or 5% in different periods (1 to 7 times). Plants excluded from the application were used as control. During the experiment, measurements and analyses such as leaf temperature (ºC), leaf chlorophyll content, leaf water potential (%), fruit temperature (ºC), ratio of fruits with sunburn (%), fruit quality characteristics (fruit width (mm) and height (mm), juice (%), TSS (%), titrable acidity (%), fruit yield per tree (kg/tree) were conducted. It was determined that, in Dortyol/Hatay conditions, kaolin clay application decreased leaf temperature and increased leaf water potential and leaf chlorophyll content on leaves, and decreased surface temperature and sunburn ratio on fruits of Okitsuwase mandarins. It was also determined that fruit quality (fruit weight, TSS and TSS/Acid ratio) and fruit yield per tree were also increased 8 (5% single dose in Mid-June, 2.5% dose in 15-day intervals following initial application until one week before harvest) and 10 (5% single dose in Mid-June, 5% dose in 10 days, 2.5% dose in 15-day intervals until one week before harvest) applications can be recommended as the most appropriate dose and time.