Aynı cins mavi mürekkepli kalem kullanılarak farklı tarihlerde düzenlenmiş belgelerin absorbsiyon spektrumu ile incelenmesi
Examination of documents with the absorbsion spectrum that repair different date and with same blue inks
  1. Tez No: 409479
  2. Yazar: NAZMİYE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mürekkep, Spektrum, Infrared, Absorbsiyon, Ink, Spectrum, Infrared, Absorbsion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Kimya ve Adli Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Aynı Cins Mavi Mürekkepli Kalem Kullanılarak Farklı Tarihlerde Düzenlenmiş Belgelerin Absorbsiyon Spektrumu ile İncelenmesi Adli belge inceleme uzmanlarının dava konusu belgeleri incelerken en fazla önem verdikleri husus belgeye herhangi bir zarar gelmemesidir. Bu durum inceleme tekniklerinin delillere zarar vermeyecek şekilde seçilmesi anlamına gelir. Belge yüzeyindeki mürekkep analizi bu konuda üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Mürekkep yaşı günümüzde bir çok araştırmaya konu olmasına rağmen halen sonuçlandırılamamıştır. Mürekkep ülkemizde kimyasal formülü nazarı dikkate alındığında çeşitlilik arz etmektedir. Literatürde yaş belirlenmesinde özellikle kimyasal analiz yöntemlerinin kullanıldığını görmekteyiz oysa fiziksel analiz sınıfına alabileceğimiz spektrum incelemeleriyle mevcut belgeye zarar verilmeden veri elde edilebilir mi sorusuna cevap vermeye çalışmak yeni inceleme teknikleri geliştirmek için önemli bir aşamadır. Araştırmada, Faber Castell 1475 marka kalem kullanılarak aynı cins mavi mürekkeple imzalanmış ve aynı ortamda muhafaza edilmiş 2011-2013 yılları arasında imzalandıkları tarihten kesin olarak emin olduğumuz 154 adet belge üzerinde Infrared Absorbsiyon Modunda VSC 5000 Doküman İnceleme Cihazından faydalanılarak spektrumlar elde edilmiş ve 400-1000 nm dalga boyu aralığında elde edilen ışık şiddeti yoğunluk analizinde her bir dalga boyu aralığında 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ait belgeler kendi aralarında karşılaştırılmış ve belge yüzeyinde daha fazla beklemiş olan 2011 yılına ait mürekkebin, daha az beklemiş olan 2013 yılına göre pik seviyelerde kayma gözlendiği ancak bu çalışmanın aynı kalemin kullanıldığı daha fazla belgenin belirlenerek incelemelerin tekrarlanması gerektiği değerlendirilmiştir. Şahıs/Kurumların düzenlediği belgeler üzerindeki ıslak mürekkepleri oluşturan kalemlerin formüllerinin o şahıs/kurumlara has olması sahtecilik olaylarının önüne geçilmesinde, örneğin yazı-imza aidiyetinin ortaya çıkarılmasında formül şifreli kalemler büyük fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examınatıon of Documents with the absorbsion spectrum That Repaır Different Date and With Same Blue Inks While Forensic Experts examine questioned documents, they give utmast importence for protecting document from possible harms. This means to choose reliable and safe methods. In same way ink anlyse of documents should be taken into conside ration in this perspective. Ink anlyse has been source of many research, but until now no result was obtained chemical formul of inks is various in our country. In literature we come accross with chemical analyse for determinig ınk age. However spectral anlyse of ink which is a phsical eximination may cause a big development for new technics without giving any harm tod the document. In research, as using Faber Castell 1475 marked pencil; 154 document that were signed with same type at ink and preserved in same environment between 2011-2013 years were analysed. In Infrared Absorbsition Mode. VSC 5000 document examination device was used and spectrums were obtained. Between 400-1000 nm waveline light intensity was practiced and documents that belong 2011, 2012 and 2013 were compared with each other. Ink that dates back to 2011 showed more pik level shift compared to 2013 dated document that has waited less. As a result more document that were written with same inked pencil should be determined and more examination should be carried out.