Ayak bileği eklem artrozunda retrograd intramedüller çivi ile artrodez yöntemi değerlendirilmesi
The assesment of the result of ankle joint arthrodesis with intrameduller nail
- Tez No: 409518
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖNER ŞAVK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ayak Bileği Artrodez, Artrodez Yöntemi, Endikasyon, İntramedüller, Ankle arthrodesis, arthrodesis method, Indication, intramedullary
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2011-2015 yılları arasında ayak bileği ekleminde artroz tanısıyla operasyon endikasyonu konularak, retrograd intramedüller çiviyle tibiotalokalkaneal artrodez uygulanan 20 hastadan ulaşılabilen ve son kontrollerine gelen 17 hasta çalışmaya alınarak geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların %64,7'si (n=11) erkek %35,3'i (n=6) kadındı. Ortalama yaş 57,4 (31-72) idi. 9 hastada sağ ayak bileği (%52,94), 8 hastada sol ayak bileği (%47,06) opere edildi. Ortalama takip süresi 20 ( 6-47) ay idi. Hastaların etiyolojisinde travma sonrası artroz %52,95 (n=9), charcot artropatisi %11,76 (n=2), poliomiyelit zemininde artroz %5,88 (n=1), pes ekino varus sekeli %11,76 (n=2), talus avasküler nekroz %17,64 (n=3) mevcuttu. Hastaların klinik değerlendirmesinde AOFAS ayak arkası değerlendirme skalası ve Görsel Ağrı skalası kullanıldı. Bütün hastalarda ayak bileği lateral insizyonu ile tek tip açılı retrograd intramedüller çivi kullanıldı. 16(%94,12) hastada ortalama 13,75 ( 10-20) haftada tibiotalar eklemde solid füzyon elde edildi. AOFAS skorunun ameliyatlar öncesinde 14,6 (5-33) olan ortalama değeri, son kontrollerde ortalama 81,5 (72-88)'e yükseldi. 14 (%82,35) hastada iyi, 2 (%11,76) hastada orta, 1 (5,88) hastada kötü sonuç alındı. Ameliyat öncesi dönemde ağrı skoru ortalama 9,05 (8-10)'den son kontrolde 2 (1–5)'ye düştüğü görüldü. Postoperatif radyografik değerlendirmede ayak bileğinde koronal eksende ortalama 4,88° (2°-10°) valgus elde edildi. Cerrahi sonrası 5 (% 29,4) hastada komplikasyon gelişti. 2 (% 11,76) hastada yüzeyel yara yeri nekrozu ya da açılması, 1 (% 5,88) hastada yüzeyel enfeksiyon, 1 (% 5,88) hastada derin enfeksiyon, 1 (% 5,88) hastada ise derin enfeksiyon ve kaynamama gözlendi. Sonuçta ayak bileği ekleminde semptomatik artrozu olan hastalarda uygulanan retrograd intramedüller çivi ile artrodez yönteminin, ağrının giderilmesinde, ayak bileğinde stabilitenin sağlanmasında ve deformitenin düzeltilmesinde oldukça etkin bir tedavi yöntemi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
We reviewed 20 patient in Adnan Menderes University Medicine faculty hospital Ortopedics Clinic between 2011-2015 These patient have been opereted with the diagnosis of ankle joint arhtrosis Unfortunately three of these patients disqualified because of in adequately post operaif data. 11 (%64.7) of patient of patient was male and 6(%35.3) was female. İn the study avarage age was 57.4 (31-72). 9 of patient operated on right side ankle. 8 of patient was opereted from left side ankle. The patient followed avarage 20 months(6-48). In the patient we eveluated the ethyolojical diagnosis; 9 of the patient post traumatic arthrosis,2 of them was Charhcot arthropathies 2 of them was sequel of pes ecinovarus,1 of them was arthrosis of poliomyelitis ,3 of them was talus avasculer necrosis . The clinical data evelueted according to AOFAS VAS scores. In all operation we only used the anguleted Retrograd Intrameduller Nail and ankle lateral approach. We achieved solid fusion in tibiotalar joint avarage 14.1 weeks(10-20). We evaluated AOFAS scor pre-op control and postoperatively last control. In pre-op control it was 14.6 and post –op 81.5. 14 (82.35%) patients good, 3 (17.65%) patients had moderate results. Pre-op VAS score was 9.5 after operation in last control it was 2. We achieved averege 4.88 (2-10) degrees of valgus at ankle joint. We observed complications in 5 of patient. 2 of them was superficial wound necrosis 1 of them wound enfection;1 of them was tibial stres fracture and 1 of them was deep wound enfection. As a result we observed in ankle joint arthrosisi using ankle joint arthrodesis with retrograd imn is supplying more less pain and satisfactory clinical correction and meanwhile this technique is succesful correcting the deformity.