Suni gözyaşı preparatlarının gözyaşı osmolaritesi üzerine etkileri
The effects of tear osmolarity on artificial tear preparations
  1. Tez No: 409534
  2. Yazar: GAMZE ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDDUSİ ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gözyaşı osmolaritesi, hyalüronik asit göz damlası, karboksimetilsellüloz göz damlası, kuru göz sendromu, suni gözyaşı preparatları
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Sağlıklı bireylerde ve kuru göz hastalarında iki farklı suni gözyaşı damlasının kısa ve uzun dönemde gözyaşı osmolaritesi ve oküler yüzey üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif, randomize, çift kör klinik çalışmada, sağlıklı olup gözyaşı osmolaritesi 312 mOsm/L'nin altında olan ve kuru gözü olup gözyaşı osmolaritesi 312 mOsm/L ve üzeri olan 20 ardışık olgunun 40 gözü çalışmaya dahil edildi. Olgulara sağ göze hyalüronik asit içeren göz damlasını (hipoosmotik- ArtelacTM Advanced) ve sol göze karboksimetilsellüloz içeren göz damlasını (osmoprotektif- Optive® UD) 28 gün boyunca günde beş defa damlatması istendi. Uygulama öncesinde, ilk damlanın uygulanmasından sonra 90. dakikada ve 4 haftalık tedavi sonrasında gözyaşı osmolaritesi ölçümü ve gözyaşı film tabakasının durumunu ortaya koyan testler uygulandı. Bulgular: Kuru göz sendromu olanlarda her iki suni gözyaşı damlası uygulamasının gözyaşı osmolaritesi, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), oküler yüzey hastalık indeksi (OSDI) skoru ve kuru göz anketi üzerine olumlu yönde etkileri olduğu görülmüştür (p< 0,05). Ancak sağlıklı grupta suni gözyaşı tedavisi sonrasında gözyaşı osmolaritesinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,055). Ayrıca sağlıklı grupta suni gözyaşı damlalarının GKZ, OSDI skoru ve kuru göz anketi üzerine olumlu etkileri bulunmuştur (p< 0,05). Sağlıklı ve hasta grupta suni gözyaşı tedavileri sonrasında Schirmer testinde anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır (p>0,05). Sağlıklı ve hasta olgularda gözyaşı osmolaritesi, GKZ, Schirmer-1 testi, OSDI skoru ve kuru göz anketi ile ele alındığında hyalüronik asit ve karboksimetilsellüloz arasında etkinlik yönünden istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır (p> 0,05). Buna rağmen, ilaç kullanım anketi dikkate alındığında hasta ve kontrol grubunda iki preparat arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (sağlıklılarda p= 0,006; hastalarda p=0,004). İlaç kullanım anketine göre; ArtelacTM Advanced, Optive® UD göz damlasından kullanımı daha kolay ve daha tolere edilebilir olduğu gözlenmiştir (p< 0,05). Sonuçlar: Bu çalışmada iki suni gözyaşı preperatının kullanımıyla kuru göz sendromlu hastaların gözyaşı osmolaritesi, GKZ, OSDI skorlaması ve hayat kalitesinde iyileşme olduğu gösterilmiştir. İlaçlar arasında etkinlik açısından fark bulunmamakla beraber hyalüronik asitin karboksimetilsellüloza göre kullanımının daha kolay olduğu ve daha iyi tolere edilebildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To analyze the short and long term effects of two different types of eyedrops to tear osmolarity and ocular surface in healthy and dry eye patients. Materials and Methods: This prospective, randomize, double- blind clinical study included 40 eyes of 20 consecutive subjects with healthy and a diagnosis of dry eye. Healthy subjects with a tear osmolarity less than 312 mOsm/L and patients with dry eye symptoms and a tear osmolarity at least 312 mOsm/L were included. Subjects were instructed to drop hyaluronic acid (hypoosmotic- ArtelacTM Advanced) in to the right eye and carboxymethylcellulose (osmoprotective- Optive® UD) in to the left eye, five times daily for 28 days. The tests reveal the condition of the tear film and tear osmolarity were performed before, 90 minutes after instillation of the first set of drops and after 4 weeks of treatment. Results: In patients with dry eye syndrome, treatment of both eyedrops had a positive impact on tear osmolarity, tear break up time (TBUT), Schirmer-1 Test, ocular surface disease index (OSDI) score and Dry Eye questionnaire (p< 0,05). However, there was no statistically significant difference in tear osmolarity after treatment with eyedrops in the healthy group (p=0,055). In addition, positive effect of eyedrops were found on TBUT, OSDI score and Dry Eye questionnaire in healthy groups (p< 0,05). There was no significant change in Schirmer test after lubricants therapy in healthy and patient groups (p>0,05). When we considered that the tear osmolarity, TBUT, Schirmer-1 Test, OSDI score and Dry Eye questionnaire in healty and patients subjects, there were no statisticially significant difference between efficiancy of hyaluronic acid and carboxymethylcellulose (p>0,05). However, when drug use questionnaire considered, there was a statistically significant difference between the two preparations (in healthy- p= 0,006; in patients- p= 0,004). The use of ArtelacTM Advanced was more easly, and tolerable than Optive® UD in all groups (p< 0,05). Conclusion: This study showed that use of lubricants improved tear osmolarity, TBUT, OSDI scores and quality of life patients with dry eye syndrome. There was no difference in efficacy between drugs. However, the results of this study demonstrated that the use of hyaluronic acid was easier than carboxymethylcellulose and hyaluronic asit was better tolerated than carboxymethylcellulose.