Multinodüler guatr nedeni ile ameliyat edilen hastaların görüntüleme yöntemlerinin sonuçları ile histopatolojik inceleme sonuçlarının ilişkisi
Multinodular goiter because of the results of operations results of patient relationship with hi̇stopathological examination of imaging methods
- Tez No: 409682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ATAKAN SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: multinodüler guatr, ince iğne aspirasyon biyopsisi, malingnite, multinodular goiter, fine needle aspiration biopsy, malingnit to
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Multinodüler guatr nedeni ile ameliyat edilen hastaların görüntüleme yöntemlerinin sonuçları ile histopatolojik inceleme sonuçlarının ilişkisini irdelemeyi planlanarak, tiroid nodüllerinin ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları ile operatif piyeslerin histopatolojik inceleme bulgularını karşılaştırmayı ve bu suretle tiroid bezinde tespit edilen multinodülerin, Benign-malign lezyonlarının ayırd edilmesinde, görüntü yöntemleri ile ince iğne aspirasyon biyopsisinin ne derecede etkili olduğunu araştırmayı amaçladığımız çalışmamız 01.01.2012 ile 31.12.2013 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde multinodüler guatr nedeniyle opere olan 430 hasta arasında ince iğne aspirasyon biyopsisine ulaşılan 321 hasta üzerinde yapıldı. Çalışmamızda ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları Bethesda göre 5 kategori de değerlendirildi; malign, malignite şüphesi, foliküler neoplazi, önemi belirsiz a tipi ve benign. Yapılan ultrasonografik incelemeyle tiroid dokusunun boyutları, nodüllerin soliter ya da multiple sayıda oluşu, altta yatan hastalık (tiroidit, guatr), nodül sınırlarının özellikleri (düzenli, düzensiz), halo varlığı, kalsifikasyon özellikleri (mikrokalsifikasyon, makrokalsifikasyon), nodülun sonografik özellikleri (hiperekogen, izoekogen, hipoekogen), solid-kistik ayırımı (komplike, kompleks, basit) değerlendirildi. Ameliyat edilen hastaların piyesleri patolojiye yollandı. Patoloji sonuçları; papiller karsinom, nodüler hiperplazi, foliküler adenom, foliküler neoplazi-Hurthle hücreli neoplazi ve lenfositik tiroidit olarak değerlendirildi. Bethesda sınıflamasına göre bening ve önemi belirlenemeyen A tipi veya Önemi belirlenemeyen folliküler lezyonların karsinom varlığı tespit edilmeyen grupta, karsinom varlığı tespit edilen gruba göre anlamlı derecede yüksek olduğu (sırasıyla p=0,001; p=0,007), malignite şüphesi ve malignitenin ise daha düşük olduğu (sırasıyla p=0,007; p=0,007), folliküler neoplazi ya da folliküler neoplazi şüphesi bakımından ise gruplar arasında anlamlı farkın olmadığı, ultrasonografi sonuçlarına göre hipoekojenite, mikrokalsifikasyon ve düzensiz sınır varlığının, karsinom varlığı tespit edilen grupta, karsinom varlığı tespit edilmeyen gruba göre anlamlı derecede yüksek (sırasıyla p=0,022, p=0,001; p=0,001), hiperekojenite ise karsinom varlığı tespit edilen grupta, karsinom varlığı tespit edilmeyen gruba göre anlamlı derecede düşük olduğu (p=0,001), ultrasonografi muayenesinde kistik nodül varlığı tespit edilen hastaların ince iğne aspirasyon biyopsisinde bening tanısının, kistik nodül varlığı tespit edilmeyen hastalara göre yüksek, foliküler neoplazi tanısının ise daha az oranda olduğu, ultrasonografi muayenesinde düzensiz sınır varlığı tespit edilen hastaların ince iğne aspirasyon biyopsisinde bening tanısının, düzensiz sınır varlığı tespit edilmeyen hastalara göre düşük, foliküler neoplazi ve malingnite şüphesinin ise yüksek oranda olduğu bulundu. Sonuç olarak; çalışmamızın da gösterdiği gibi yapılmış olan ultrasonografi yada elle muayenede saptanan tiroid nodüllerinin tedavi, takip veya cerrahi prosedür için ince iğne aspirasyon biyopsisinin güvenilir, yararlı bir test olduğu tespit edilmiş ve dünya çapında kabul gören doğru, keskin bir tanısal prosedür haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The cause of multinodular goiter with the results of the patients' imaging method of operation is planned to analyze the relationship between the histopathological examination, thyroid nodule fine needle aspiration biopsy results and surgical specimens of histopathological findings of the comparison and thus the multinodü are detected in the thyroid gland, in the not distinguish the benign-malignant lesions, display methods with fine needle aspiration to what extent our work we aimed to investigate the effectiveness of biopsy Trakya University between 01.01.2012 and 31.12.2013 date of Medicine Department of General Surgery in Clinic is operated for multinodular is guata 430 patients who achieved a fine needle aspiration biopsy was performed on 321 patients. In our study, we evaluated five categories according to the Bethesda fine needle aspiration biopsy results; malignant, suspected malignant follicular neoplasm, the importance of a type of vague and benign. The size of the thyroid gland by ultrasound examination performed, solitary or occur in the number of multiple nodules, the underlying disease (thyroiditis, goiter), characteristics of the nodule boundary (regular and irregular), halo presence of calcification properties (microcalcifications, makrokalsifikasyo's), nodülu the sonographic features (hiperekog that, izoekog, the hipoekog), the separation of solid-cystic (complicated, complex, simple) were evaluated. The operated patients were sent to pathology specimens. Pathology results; papillary carcinoma, nodular hyperplasia, follicular adenoma, follicular neoplasm-HHN and evaluated as lymphocytic thyroiditis. Bethesda classification according benign and importance of unidentified type and or the importance of unidentified follicular lesions carcinoma presence in the group detection, carcinoma presence as significantly higher than the group detected (p = 0.001; p = 0.007), and suspected malignancy and malignancy is lower (p = 0.007; p = 0.007), follicular neoplasm or follicular neoplasm is suspected that there is a significant difference between the groups in the terms according to ultrasound results hypoechogenity, microcalcifications and the presence of irregular border, the group determined carcinoma presence, significantly lower than the group that was detected carcinoma presence higher (p=0.022, p = 0.001; p = 0.001), while the group is determined if carcinoma presence hyperechogenicity, according to the group to detect carcinoma presence significantly were lower (p = 0.001), ultrasonography fine of patients detected the presence of nodular cystic examination needle diagnosis of benign aspiration biopsy, compared to patients not detected the presence of cystic nodules high, while the diagnosis of neoplasia follicles that to a lesser extent, ultrasound fine needle aspiration biopsy of patients detected the presence of irregular border inspection benign diagnosis, compared to patients not detected the presence of irregular border low, follicular neoplasm and while malingnit found that highly suspicious. As a result, The ultrasound is performed as shown in our work or hands-on treatment of thyroid nodules detected on examination, to follow or surgical procedures reliable fine-needle aspiration biopsy has been found to be a useful test and correctly recognized worldwide, has become a keen diagnostic procedures.