Psödoeksfoliasyon sendromlu gözler ile normal gözlerin makular kalınlık ve peripapiller sinir lifi tabakası kalınlıklarının karşılaştırılması
Comparison of makular thicknesses and peripapillar nerve fiber layer thicknesses between eyes with pseudoexfoliation syndrome and normal eyes
  1. Tez No: 409687
  2. Yazar: YUSUF TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VUSLAT GÜRLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon sendromu, optik kohorens tomografi, peripapiller retina sinir lifi tabakası kalınlığı, Pseudoexfoliation syndrome, optical coherence tomography, peripapillary retina nevre fiber layer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Psödoeksfoliasyon sendromlu gözler ile normal gözlerin optik koherens tomografi ile ölçülen peripapiller retina sinir lifi tabakasıkalınlığı, ganglion hücre kompleksi kalınlıkları, makular ve perimakular retinal kalınlıkların karşılaştırılması amacıyla, toplam 54 hastanın 76 gözü çalışmaya alındı. Psödoeksfoliasyon sendromlu35 hastanın 44 gözü çalışma grubu, okuler patoloji bulunmayan 19 hastanın 32 gözü kontrol grubu olarak belirlendi. Tüm olguların dosyaları incelenerek optik koherens tomografiile peripapiller alan; total, üst yarıalan, alt yarıalan, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda, 12 kadranda retina sinir lifi tabakası kalınlığı ölçümleri kaydedildi. Yine optik koherens tomografiile santral makular kalınlık, süperior, inferior, nazal ve temporalkadranlarda parafoveal makular kalınlıklar, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda perifoveal makular kalınlıklar, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda parafoveal ganglion hücre kompleksi kalınlıkları, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda perifoveal ganglion hücre kompleksi kalınlıklarıölçümleri kaydedildi. Bu ölçümler iki grup arasında karşılaştırıldı. Total, altyarıalan, inferior ve nazal kadran, 12 kadrandan 10numaralı kadranlarda ortalama peripapiller retina sinir lifi tabakası kalınlıkları, çalışma grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede ince bulundu (p=0,049, p=0,009, p=0,020, p=0,002). Diğer ölçümlerde iki grup arasındaki anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak; psödoeksfoliasyon sendromlu olguların seyrinde ortaya çıkabilicek glokomun erken tanısında optik koherens tomografi ile retina sinir lifi tabakası kalınlıkları ölçümleri yardımcı tanı yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to compare macular thicknesses and retina nevre fiber layer thicknesses, measured with optical coherence tomography, between eyes with pseudoexfolition syndrome (PES) and normal eyes. 76 eyes of 54 patients were included for this study. 44 eyes of 35 patients with pseudoexfoliation syndrome were attributed as study group, 32 eyes of 19 patients that has no ocular pathology were attributed as control group.Documents of all patients were researched and optical coherence tomography (OCT) measures of peripapillary retinal nevre fiber layer (RNFL) thicknesses that consists total, superior hemifield, inferior hemifield, superior-inferior-nazal-temporal quadrants, 12 sectors of optic disk were registered. Measurements of macular thicknesses with OCT such as perifoveal thicknesses in superior, inferior, nasal, temporal quadrants, parafoveal thicknesses in same 4 quadrants, ganglion cell complex (GCC) thicknesses in perifoveal and parafoveal 4 quadrants were registered correspondingly. These measurements of two groups were compared. PeripapillaryRNFL thicknesses of total, inferior hemifield, inferior and nasal quadrants were statistically significant thinner in study group (p=0,049, p=0,009, p=0,020, p=0,002). The other measurements were similar between two groups (p>0,05) As a result; RNFL thicknesses measured with OCT can help early diagnose for glaucoma that may arise in patients with PES.