İcare rebound tonometresi ile yapılan göz içi basıncı ölçümlerinin goldmann aplanasyon tonometresi, pnömatik tonometre ile yapılan ölçümler ile karşılaştırılması
Comparison of icare rebound tonometer intraocular pressure measurements with goldmann applanation tonometer and pneumatic tonometer
  1. Tez No: 409688
  2. Yazar: EMRE SÜBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VUSLAT PELİTLİ GÜRLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İcare Rebound Tonometresi, Glokom, Goldmann Aplanasyon Tonometresi, İcare Rebound Tonometer, Glaucoma, Goldmann Applanation Tonometer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma İcare rebound tonometresi ile yapılan göz içi basıncı sonuçlarının pnömatik tonometre ve Goldmann aplanasyon tonometresi ile kıyaslayarak icare rebound tonometresinin etkinliğini ve santral korneal kalınlığın her üç tonometre ölçümleri üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Polikliniğine başvuran ardışık 166 olgunun 166 gözünün santral korneal kalınlığın ölçümü sonrası Goldmann aplanasyon tonometresi, pnömatik tonometre ve İcare Rebound Tonometresi ile göz içi basınçları ölçüldü. Goldmann aplanasyon tonometresi, İcare, pnömatik tonometre ölçümleri birbirleri ile karşılaştırıldı, santral korneal kalınlığı ileilişkileri araştırıldı. İstatistiksel analizlerde Spearman korelasyon analizi, Wilcoxon testi ve Bland-Altman analizi kullanıldı. Göz içi basıncı ölçümlerinin birbirleri ile olan ilişkilerini incelemek için korelasyon analizi kullanıldı. İcare ile Goldmann aplanasyon tonometresi arasında yüksek (r=0.906, p=0.000), Goldmann aplanasyon tonometresi ile pnömatik tonometre arasında da yüksek pozitif korelasyon (r=0,641, p=0,000) olduğu görüldü. Göz içi basıncı ortalamaları karşılaştırıldığında; İcare ve pnömatik tonometre ortalamaları, Goldmann aplanasyon tonometresi ortalamalarından istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (Wilcoxon testi; İcare ile Goldmann aplanasyon tonometresi için p=0,000, Pnömatik Tonometre ile Goldmann aplanasyon tonometresi için p=0,000) göz içi basıncı ölçümlerinin santral korneal kalınlığı ile olan ilişkisi değerlendirildiğinde, Goldmann aplanasyon tonometresi ile santral korneal kalınlığı (r=0,016 p=0,000); Pnömatik Tonometre ile santral korneal kalınlığı (r=0,026, p=0,000), İcare ile santral korneal kalınlığı (r=0,031 p=0,000); arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı.'Bland-Altman' analizine göre İcare ve Goldmann aplanasyon tonometresi; pnömatik tonometre ve Goldmann aplanasyon tonometresi yöntemlerinin uyumuna bakılmıştır. Goldmann aplanasyon tonometresi, İcare ölçüm farkı ortalama -1,2 mmHg; 1,4 mmHg standard sapma olup %95'lik güven aralığı -4,1 +1,7 mmHg arasındadır. Goldmann aplanasyon tonometresi, pnömatik tonometre ölçüm farkı ortalama -2,8 mmHg; 1,7 mmHg standard sapma olup %95'lik güven aralığı -7,9 +2,3mmHg arasındadır. Sonuç olarak her üç tonometre de birbiri ile korele olup, santral korneal kalınlığından etkilenmektedir. İcare ve pnömatik tonometre Goldmann aplanasyon tonometresinden yüksek ölçümler yapmaktadır. Göz içi basıncı ölçüm farkı İcare'de pnömatik tonometreye göre daha azdır. İcare tonometrenin diğer avantajları da göz önüne alındığında günlük uygulamalarda kullanılabilir güvenilir bir göz içi basıncı ölçüm yöntemidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to assess the accuracy of Icare rebound tonometer intraocular pressure measurements by comparingthem with Goldmann applanation tonometer and pneumatic tonometer, and to asses the correlationbetween these measurements and centralcorneal thickness. 166 eyes of 166 consecutive patients underwent ultrasonic centralcorneal thickness measurement, followed by intraocular pressure evaluation with the Goldmann applanation tonometer, with the ICare tonometer and pneumatic tonometer.The intraocular pressure values acquired using each of the three tonometries were compared, and the relationship between centralcorneal thickness and intraocular pressure values were analyzed. Spearman correlation analysis, Bland-Altman analysis and Wilcoxon signed ranks test was used for statistical analysis of data. In the comparison of intraocular pressure measurements; Icare tonometry with Goldmann applanation tonometer results (r=0.906, p=0.000), and Goldmann applanation tonometer with pneumatic tonometer results (r=0,641, p=0,000) were found significantly correlated. Icare tonometer and Goldmann applanation tonometer measure statistically higher values than Goldmann applanation tonometer (Wilcoxon signed ranks test: Icare and Goldmann applanation tonometer p=0,000; Pneumatic Tonometer and Goldmann applanation tonometer p=0,000).In the evaluation of centralcorneal thickness effect on the tonometers: it is determined that there are positive corelations between centralcorneal thickness and Goldmann applanation tonometer (r=0,016 p=0,000)/ Pneumatic Tonometer (r=0,026, p=0,000)/ İcare (r=0,031 p=0,000) measurements. Tonometer intermethod agreement was assessed by the Bland-Altman method. Thedifferences between corresponding measures (Goldmann applanation tonometer valueminus ICare value) had a mean of -1,2 mmHg, a standard deviation of 1,4 mm Hg, and a 95% confidenceinterval of -4,1to +1,7 mmHg.Thedifferences between corresponding measures (Goldmann applanation tonometer value minus pneumatic tonometer value) had a mean of -2,8 mmHg, astandard deviation of 1,7mm Hg, and a 95% confidence interval of -7,9to +2,3 mmHg. Consequently, measurements with the ICare tonometer and pneumatic tonometer correlated well with Goldmann applanation tonometer. All three tonometers were effected by centralcorneal thickness. Intraocular pressure values measured with ICare tonometer and pneumatic tonometer were significantly higher than Goldmann applanation tonometer, but these differences between ICare and Goldmann applanation tonometer were lesser than between Pneumatic tonometer and Goldmann applanation tonometer tonometers. When considering other advantages, ICare tonometer is a useful and reliable intraocular pressure measuring method for routine clinical use.