Yolcu gemisi kaynaklı kanalizasyon atıklarının gemi formu ve sistemlerine bağlı olarak tahmini
Estimation of cruise ship sewage related to ship form and systems
- Tez No: 409755
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seyreltme Faktörü, Yolcu Gemisi Pis Su Arıtma Sistemleri, EPA, Dilution Factor, Cruise Ship Sewage Treatment Systems, EPA
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Yolcu gemisi sektörü turizm açısından oldukça önemli olması sebebiyle bütün dünyada sürekli gelişen ve genişleyen bir ağa sahiptir. Bu gelişmeye paralel olarak sürekli artan yolcu gemisi kaynaklı atıklar denizlere ve dolayısıyla ekosisteme oldukça zarar vermeye başlamıştır. Yolcu gemisi kaynaklı olan atıklar; yolcu gemisi yaşam mahalli, mutfak, çamaşırhane vb. yerlerden atılan pis su, sintine suyu, katı atıklar ve zararlı atıklar olarak sınıflandırılabilir. Bu sorun neticesinde gemi kaynaklı atıkların, denize mümkün olduğunca az zarar vermesi ve verimli bir şekilde bertarafı için ulusal ve uluslararası düzenlemeler ve sözleşmeler oluşturulmuştur. Bu düzenlemeler ve sözleşmeler kapsamında atık yönetim sistemleri geliştirilmiştir. Oluşturulan sözleşmelerden en önemlisi Gemilerden Oluşan Deniz Kirliliğinin Önlenmesi için Uluslararası Konvansiyon (MARPOL 73/78)'dur. Bu yüksek lisans tez çalışmasında Birleşik Devletler Çevre Koruma Kuruluşu (EPA)'nun yolcu gemisi atıklarına ciddi sınırlandırmalar getiren ve gelişmiş atık sistemlerinin geliştirilmesine sebep olan çalışmaları ve yolcu gemisi kaynaklı pis su (kanalizasyon) atıklarının yapısı, arıtılma sistemi, arıtıldıktan sonraki atık konsantrasyonu ve denize dağılımı, denize dağılımında gemi formunun etkisi, EPA Yolcu Gemisi Boşaltımı Değerlendirme Raporu'nda belirtildiği gibi incelenmiştir. Ayrıca yolcu gemilerinde kullanılan atık arıtma sistemleri araştırılarak, arıtma sisteminden çıkan pis suların yapıları birbiriyle karşılaştırılmıştır. EPA tarafından atık su konsantrasyonları ölçülen bir geminin atık su konsantrasyonları baz alınarak, Akdeniz sularında çalışan 4 adet yolcu gemisinin atık su boşaltımlarının denizdeki seyrelme oranı EPA'nın seyreltme faktörü formülüyle hesaplanmıştır. Hesaplanan konsantrasyonların MARPOL Annex IV standartlarına uygunluğu irdelenmiştir. Yapılan boşaltımların karadan 12 mil açıkta yapıldığı kabul edilse de, atık suyun boşaltımdan önce mutlaka arıtma sistemlerinde arıtılması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to the great importance of cruise shipping in terms of tourism, it has a growing and expanding network all over the world. Thus, increasing amount of wastes has considerable harmful impacts on the seas and ecosystem. Wastes from cruise ships are classified as sewage from accommodation, galley and laundry, bilge water, solid wastes and harmful wastes. Some national and international conventions have been signed in order to minimize and disposal of these harmful impacts of wastes. Waste management systems were developed within the scope of these conventions. The most important convention is International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (MARPOL 73/78). Besides, the studies of United States Environmental Protection Agency (EPA), which limit the wastes of cruise ships and lead the way in order to develop advanced waste systems, are investigated in this master's thesis. The compound of sewage, treatment systems, the compound of sewage after treatment and dispersion into the sea, the effect of ship form for the dispersion of sewage into the sea are investigated in consideration of EPA Cruise Ship Discharge Assessment Report. Besides, the treatment systems are investigated and the compound of sewage after treatment are compared. It was calculated the dilution rate of waste water discharging of 4 cruise ships operating in The Mediterranean water based on the waste water concentrations of a ship that had been measured by EPA by using the dilution factor formula of EPA. The convenience of concentrations calculated was examined with regard to MARPOL Annex IV standards. Despite the fact that the discharges are realized at 12 nautical miles from coastal line, it is observed that the sewage must be treated with a proper treatment system before discharging.