Sinop ilinde bulunan deniz salyangozu işleme tesisine iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin uygulanması
Application of the occupational health and safety management system on sea snail processing plant found in Sinop
  1. Tez No: 409923
  2. Yazar: CANAN CANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: L Tipi Matris Metodu, Risk Değerlendirmesi, Su ürünleri işleme tesisi, Risk analizi, L-Type Matrix Methods, Risk Assessment, Seafood processing plant, Risk Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı; deniz salyangozu işleme tesisinde iş sağlığı ve güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve riskleri analiz ederek, kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek için alınması gereken önlemleri belirlemektir. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği kavramı ve önemi, tarihsel gelişimi, iş kazaları ve meslek hastalıkları tanımı, nedenleri, sınıflandırması, risk analizi, su ürünleri işleme sektörü ve deniz salyangozu hakkında bilgi verilmiştir. Uygulama alanı olarak; Sinop ilinde bulunan deniz salyangozu işleme tesisi seçilmiştir. Risk analizi çalışması L tipi Matris Metodu kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda tehlikeler ve riskler tespit edilmiş, risk seviyelerinin kabul edilebilir seviyelere gelebilmesi için gerekli önlemler belirlenmiştir. Çalışma kapsamında toplam 59 adet tehlike tespit edilmiştir. Bunlardan 6 tehlikenin tolere edilemez risk seviyesinde olduğu, 23'ünün önemli risk seviyesinde olduğu, 24 adet tehlikenin dikkate değer risk seviyesinde olduğu ve 6 tehlikenin de tolere edilebilir risk seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Önerilen çeşitli önlemler ile bu risk seviyeleri anlamsız risk seviyesine ve tolere edilebilir risk seviyesine düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the necessary precautions to keep the hazard and risks at acceptable levels by analyzing of dangers and risks which can be occurred in term of occupational health and safety in the sea snail processing plant. In this study, some information about occupational health and safety concept and its importance and historical development; definition causes and classifications of work accidents and occupational disease, risk analysis and also information about seafood processing industry and sea snail were given. Sea snail processing plant located in Sinop was chosen as the application site. Risk analysis was performed using L-type Matrix Method. Hazards and risks and the necessary measures were determined to come to an acceptable level of risk levels for them have been determined. A total of 59 hazards have been identified and 6 of them were at the not tolerable level, 23 of the dangers were of the important risk level, 24 of than were significant risk level and 6 of the dangers were at to tolerable level of risk. With various measures proposed these risks at different levels have been reduced to insignificant and or tolerable risk levels.