Synthesis of metal organic frameworks (MOF) by using different solvents and usage in liquid phase adsorption and as catalyst
Farklı çözücülerden metal organik kümelerin (MOF) sentezlenmesi ve bu sentezin sıvı fazlı adsorpsiyon işleminde ve katalizör olarak kullanılması
- Tez No: 409974
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN SAMİ ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal organik kümeler, adsorpsiyon, esterleşme, aromatik organikler, boyalar, asetik asit, kesikli reaktör, Metal organic Frameworks, adsorption, esterification, aromatic organics, dyes, acetic acid, batch reactor
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
Bu çalışmada metal organik kümeler hidrotermal/solvotermal yöntem ve ultrasonik yöntemle desteklenen iyonotermal yöntem ile sentezlenmiştir. Sonrasında sentezlenen bu malzemelerin adsorbent ve katalizör olarak kullanımı araştırılmıştır. Adsorbsiyon deneylerinde, toluen ve nitrobenzen gibi aromatik organik birleşikler ve metil oranj ve metil kırmızı gibi boyaların atık sulardan uzaklaştırılması çalışılmıştır. Başlangıç konsantrasyonu, temas etme süresi, adsorbent miktarı ve sıcaklık gibi parametrelerin etkisi en uygun adsorbsiyon isoterminin, adsorbsiyon kinetiğinin, adsorbsiyon termodinamiğin ve dengeye gelme zamanın belirlenmesi için araştırılmıştır. Çalışmanın esterleşme kısmında, kimyasal olarak kararlı bu yapıların asitliği sülfonasyon işlemi ile artırılmıştır ve asetik asitin esterleşme reaksiyonlarında kullanılmıştır. Esterleşme reaksiyonunda, asit - alkol molar oranı, sıcaklık, sülfonasyon, tekrar kullanılabilirlik, katalizör yüklenmesi gibi farklı parametrelerin etkisi incelenmiştir. Katalizör performansını ortaya çıkarmak için katalizörün hiç kullanılmadığı deneyler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, metal organic frameworks were synthesized with hyrothermal/ solvothermal method and ionothermal assisted by ultrasonic method. Then their usage as adsorbent and catalyst were studied. In adsorption experiments, aromatic organic compounds including toluene and nitrobenzene and dyes such as methyl orange and methyl red adsorption experiments were investigated. The effects of the parameters such as initial concentration, contact time, adsorbent dosage, and temperature on the adsorption capacity were investigated for the determination of the best fit adsorption isotherm, adsorption kinetics, adsorption thermodynamics, and equilibrium time. In esterification part of the study, chemically stable MOF structures were sulfonated and used as catalyst in esterification reactions of acetic acid. With using metal organic frameworks as catalysts, high conversions were obtained in the production of esters which are among the most important chemical products. In esterification reaction, the effects of different parameters such as alcohol, temperature, sulfonation, reusability, catalyst loading, alcohol to acid molar ratio were investigated. And experiments without catalyst were also carried out to elaborate the performance of the catalyst.