Kalsiyum uygulaması ve hasat olgunluğunun depolama süresince nar meyvelerinin fizyolojik ve patolojik bozukluklar ile kalitesine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of calcium application and harvest maturity on pomegranates' physiological and pathological disorders and quality
- Tez No: 409975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hicaznar, Ca uygulaması, Hasat olgunluğu, Kalite, Depolama, Hicaznar, Ca application, harvest maturity, quality, storage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışma, kalsiyum (Ca) uygulamasının ve hasat olgunluğunun 'Hicaznar' nar (Punica granatum L.) meyvelerinin depolama süresince görülen kayıplar ile kalite değişimlerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Nar ağaçlarına Ca uygulamaları; a) Altı kez (bir kez topraktan 50 g CaNO3/ağaç ve 5 kez yapraktan %0,035 CaO), b) İki kez (yapraktan %0,035 CaO) ve c) Uygulama yapılmayanlar (kontrol) olmak üzere üç farklı şekilde yapılmıştır. Meyveler hasat olgunluğuna göre iki farklı dönemde (erken ve optimum) hasat edilmiştir. Nar meyveleri modifiye atmosfer ambalajlarına konup, ön soğutma yapılarak ambalajların ağzı kapatılmış; 6±0,5°C sıcaklık ve %90 oransal nemde 5 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Meyvelerde kabuk kahverengileşmesi 15 günlük, iç zar kahverengileşmesi, çürüklük gelişimi, ağırlık kaybı ve MA ambalaj içi gaz bileşimi 30 günlük aralıklarla belirlenmiştir. Kalite değişimleri ise depolama öncesi, 3, 4 ve 5 aylık depolama sonrası alınan örneklerde belirlenmiştir. Sonuçlar, özellikle 6 kez Ca uygulanan ve optimum dönemde hasat edilen nar meyvelerde ağırlığın ve iriliğin arttığını, meyve kalitesinin korunduğunu, fizyolojik ve patolojik kayıpların azaldığını göstermiştir. Uygulamaların bu olumlu etkileri, 5 aylık depolama sonunda daha belirgin olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine that the effects of Ca application and harvest maturity on 'Hicaznar' pomegranate (Punica granatum L.) losses and quality changes during the storage. Ca applications to the pomegranate trees; a) Six times (once to the soil 50 g CaNO3/tree and 5 times to the leaves %0.035 CaO), b) two times ( to the leaves %0.035 CaO) and c) Unapplied (Control) were done in three different ways. Pomegranate fruits harvested in two different maturity periods (early and optimal). Pomegranate fruits were placed on modified atmosphere packaging, precooling was done and the packages were closed. Fruits were stored for 5 months in 6±0.5°C temperature and 90% relative humidity. Fruit peel browning of pomegranates had been checked periodically every 15 days; browning of the inner membrane, decay development, weight loss and gas combine for interior of MA package had been checked every 30 days. The quality changes were determined with the samples which were taken before the storage and after 3, 4, and 5 months storage. The results showed that, especially at 6 times Ca applicated and optimal harvested fruits weight and size increased, quality of fruits were protected during the storage and shelf life and physiological and pathological losses were decreased. The positive contrubition of Ca applications to the pomegranates were more significant after 5 months storage.