Klasik Türk şiirinde sürme
Riding in the classical Turkish poetry
- Tez No: 410133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk şiiri, Sürme, Aşk, Sevgili, Rakip, Aşık, Devlet Adamları, Saba Rüzgarı, Din Adamları, Classical Turkish poetry, Ride, Love, Lover, competition, love, Statesmen, Saba Wind, Clergymen
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Klasik Türk Edebiyatı, on birinci yüzyılda Karahanlıların İslâmiyeti kabûl etmesiyle birlikte Orta Asyadan başlayarak on üçüncü yüzyılda Türk-İslam Medeniyetinin etkisiyle ortaya konulmuş ve yaklaşık beş asır etkisini devam ettirmiş güçlü bir edebiyattır. Çoğunlukla Arap ve Fars edebiyatının etkisiyle gelişimini sürdürmüştür. Farklı, dil , din, kültür öğeleri ile kendine has bir sentez oluşturmuştur. Klasik Türk şiirinin merkezini aşk oluşturmaktadır. Aşk, çeşitli sembollerle yoğun bir anlatımla ifade edilmiştir. Bu çalışmada şiirlerde çok sık kullanılan sembollerden biri olan sürmenin Klasik Türk Şiirinde Âşık, Sevgili, Rakip, Devlet Adamları, Din Adamları, Sabâ Rüzgârı bağlamında örneklerle ilişkilendirilerek ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish Literature, in the thirteenth century, beginning with the adoption of Islam in Central Asia in the eleventh century Karahanid being introduced under the influence of the Turkish-Islamic civilization and literature have a powerful effect will continue for about five centuries. Mostly it continued to grow under the influence of Arabic and Persian Literature. Different language, religion has created a unique synthesis of culture items Love constitutes the center of classical Turkish poetry Love is expressed intense narrative with a number of symbols In this study, very often used poetry in the riding, which is one of the symbols of classical Turkish poetry in love, Valentine, competitors, Statesmen, religious leaders, are discussed in relation to the examples in the context Sabâ wind.