Dünden bugüne Japon Budizmi: İnanç ve uygulamaları
Japanese Buddhism: from past to present, Its beliefs and practices
  1. Tez No: 410347
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ŞENAVCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Budizm, Japon Budizmi, Şintoizm, Japonya, Japon Kültürü, Buddhism, Japanese Buddhism, Shintoism, Japan, Japanese Culture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Ulaşım ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi sonucu, küreselleşme denilen bir olguyla karşı karşıya kalan dünyamız her geçen gün büyük bir köy haline gelmiştir. Bu durum toplumların birbirlerini daha iyi tanımaları ve anlaşma yollarını keşfetmelerini zorunlu kılmıştır. İnsanları ve toplumları tanımanın en önemli yollarından birisi onların dini inanç ve uygulamalarını bilmektir. Sosyal ve ekonomik ilişkilerimizin daha da arttığı Japonya'ya özgü kültürün temel unsurlarından birisi Budizm'dir. Öyle ki Budizm, başlangıçta Japon halkı için yalnızca ölüm ve sonrası işleri düzenleyen bir din iken, zamanla toplumu her açıdan etkileyen ve geleneksel Japon dini Şintoizm'le de bütünleşen ikinci din haline gelmiştir. Japon insanı, Budizm'i Çin ve Kore üzerinden gelen, seyyah, rahip ve misyonerler vasıtasıyla tanımış, benimsemiş ve ona yerel bazı unsurlar eklemek suretiyle adeta Japonlaştırmıştır. Ama bu süreçte Japonya'ya özgü pek çok Budist mezhebi ve yorumu ortaya çıkmıştır. Japon Budizmi'nde farklı yorumların, mezhep ve akımların ortaya çıkışı tedricen gerçekleşmiştir. Dolayısıyla Japon Budizmi'ni incelerken bu durumu mutlaka göz önüne almak gerekir. Bu nedenle tezde öncelikle Japonya'nın kültürel ve coğrafi durumu ile mevcut dinleri hakkında bilgi verilmiş, ardından tarihi süreç içerisinde Budizm'in durumu ele alınmış, daha sonra ise Japon Budizmi'nin inanç, ibadet ve uygulamaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the development of transportation and communication, our world that faced with a phenomenon called globalization, has become a big village every passing day. As a consequence, societies have chosen to recognize each other in order to have better communications with other communities. Our social and economic relations with Japan have increased even further in recent years. One of the greatest effects related to the factors of Japanese culture has taken shape in Buddhism. Initially, Buddhism was seen as a religion dealing with death and after death transaction by Japanese people but it has affected the Japanese people and all the aspects of society. In a process of time, Buddhism has become indispensable as the second religion. Japanese people have recognized Buddhism via travelers, priests and missionaries coming from China and Korea and they Japanized this belief adding some elements that they have acquired. In the integration of Buddhism with Japanese culture, many interpretations of Buddhism have emerged. Different interpretations, sects and movements in Japanese Buddhism, have emerged through some processes. Therefore, while examining the formation of Japanese Buddhism, it is important to assess this process. Hence, basic information about Japan is given in this thesis related to the present religions in Japan, within the status of Buddhism in the historical process and finally, the beliefs of Japanese Buddhism and the practices of Buddhism have been reflected.