Kore Budizm müziği ile Mevlevi müziği karşılaştırması
Comparison of Korean Buddhist music and Mevlevi music
- Tez No: 642644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERBÜLEND ARPA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Müzik, Religion, Music
- Anahtar Kelimeler: Kore Budizmi Müziği, Mevlevîlik Müziğ, Dini Musiki, Budizm, Mevlevi, Kore, Korean Buddhism Music, Mevlevi Music, Religious Music, Buddhism, Mevlevi, Korea
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Müziğin dinde önemli bir yere sahip olduğu evrensel bir gerçektir. Zira müziğin oluşum sebebi dinden ayrılamaz. Müziğin ilkel hali olarak görülen Şamani ritüele sahip müzikler günümüzde de hâlâ mevcuttur. Bunlar anlam olarak o kadar güçlüdür ki, müzikoloji ve etnik müzikoloji bu alanlarda karşılaştırmalı araştırmayı yaparak müzik ve sanata katkıda bulunmaktadır. Müziğin bu etkisi Yahudilik, İslamiyet ve Hıristiyanlıkta da benimsenmiştir. Yukarıda bahsedildiği gibi din ve müzik antik çağlardan itibaren birbiriyle bağlantılıdır. Antik uygarlıklara ev sahipliğinde bulunan Hindistan ve Antik Çin'de büyük bir nüfus ve çeşitli etnik gruplar ve çeşitli dinler yaşamışlardır. Böylece Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam ve Budizm gibi çeşitli dinlerle birlikte gelişebilmişlerdir. Budizm ortaya çıkmasından bugüne kadar 2.500 sene boyunca çok çeşitli ve karmaşık geleneklere sahip olmuştur. Budizm eski Hindistan'da ortaya çıkmış ve ana ülkesi sayılan Hindistan'ın güney tarafında bulunan Sri Lanka, Vietnam, Myanmar'a kadar, kuzey tarafında ise Tibet, Orta Asya, Çin'e kadar yayılmış neticesinde Kore ve Japonya'ya kadar ulaşmıştır. Bu çalışmamızda bahsedilecek olan Kore Budizm'i, Kore halkının yerli inançlarını ve kültürlerini içerisine kattığı ve Kore'nin eşsiz özelliklerini içerisinde barındırdığı Budizm'dir. Bu çalışmamızda Kore Budizm'i ile birlikte bahsedilecek olan Mevlevîlik, Hz. Mevlâna tarafından başlatılan İslami bir tarikattır. Şu anda Türkiye'de bulunan Konya şehri Mevlevîliğin kutsal şehri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmamızda dünya çapında çok sayıda müride sahip olan Mevlevî ve Budizm müziği incelenmiş, tarihine ve yapılarına ışık tutulmuş, son olarak ise birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Dinler göç ettiği çeşitli millet ve ülkelerde yayılmaya başladığı zaman sadece orijinal haliyle kalmaz, dinin göç ettiği ulusun kültürünü, geleneğini ve yerel dinlerini kendi içine alır. Bu çalışmamız aynı zamanda bulundukları kültürü yansıtan bu iki dini müziğin ayrıntılı birer incelemesidir.
Özet (Çeviri)
It is a universally known fact that music has a significant spot in religion. The formation of music cannot be separated from religion. Shamanic ritual music and dances, which are seen as the primitive form of music, still exist today. These are so powerful in meaning that comparative musicology and ethnic musicology contribute to music and art by facilitating research in these areas. The impact of music has additionally been embraced in Judaism, Islam, and Christianity. As mentioned before, religion and music have been connected since ancient civilizations. In India and Ancient China, which is considered as the birthplace of ancient civilizations, a large population and various ethnic groups lived in various religions. Thus, music developed with various religions such as Judaism, Christianity, Islam, and Buddhism. The music has had a wide variety of complex traditions for 2,500 years until the emergence of Buddhism. Buddhism emerged in ancient India and reached its destination in the southern part of India, to Sri Lanka, Vietnam, and Myanmar. On the north side, Buddism reached Korea and Japan as a result of the spread to Tibet, as well as Central Asia, and China. Buddhism, that will be mentioned in our study, is the Korean people's unification of their local beliefs and cultures and converting them into today's Buddhism, which represents the unique characteristics of Korea. In this study, Mawlavi Sufism will be mentioned along with Korean Buddhism. Mawlavi Sufism is an Islamic sect launched by Mevlâna Celaddiin-i Rumi. Currently, the city of Konya in Turkey is considered to be the holy city of Mawlavi Sufism. In this study, Mawlavi Sufist and Buddhist music, which have a large number of disciples around the world, were examined, their history and structures were enlightened and finally compared with each other. As stated above, when religions emerged and spreaded to numerous nations and countries, they are not only transferred in their original form but mixed with the culture, tradition and local religions of the nation. This study is not only a comparative study of Mawlavi Sufism and Buddhism music but also a detailed study of this two religious music reflecting their culture.