Tunç Çağı'nın sonundan Klasik Çağ'a kadar Doğu Akdeniz'de Helen kolonizasyonu
From end of the Bronze Age to Classical Age Greek colonization in Eastern Mediterranean
- Tez No: 410355
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kolonizasyon, Helenler, Doğu Akdeniz, Ticaret, Colonization, Greeks, Eastern Mediterranean, trade
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
Helen Kolonizasyonunu içeren en kapsamlı bilgiler Batı Akdeniz ve Karadeniz yerleşimlerinden sağlanırken gerek Antik Çağ Yazarlarının atıfları ve gerekse arkeolojik kanıtlar üzerinde genel anlamda bir uzlaşma sağlandığı görülmektedir. Ancak Doğu Akdeniz'deki duruma bakıldığında muhtemel Helen kolonizasyon aktivitelerinin yeteri kadar irdelenmediği, birçok yerleşimdeki Helen varlığı ve Helen koloni aktivitelerinin durumunun oldukça tartışmalı olduğu ve ancak birkaç yerleşim üzerinden tanımlama yoluna gidilmiş olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Geç Tunç Çağı'nın Sonundan Klasik Çağ'a kadar Doğu Akdeniz'de Kilikya, Kıbrıs, Kuzey Suriye ve Kenan Bölgesindeki toplam kırk yerleşim üzerinden mimari, ölü gömme gelenekleri, seramik, yazı gibi unsurlar dikkate alınarak yerleşimlerdeki Helen kökenli buluntular irdelenmiştir. Yunan Anakarası, Ionia, Ege Adaları'nın yanı sıra Batı Akdeniz ve Karadeniz'deki Helen yerleşimlerindeki koloni kent buluntuları göz önüne alınarak Doğu Akdeniz'deki muhtemel Helen kolonizasyon aktiviteleri tanımlanıp, değerlendirilip, Doğu Akdeniz'deki Helen kolonizasyonu olgusu ortaya koyularak, açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
While the most comprehensive information including the Greek Colonization is provided by Western Mediterranean and the Black Sea settlements generally, it is observed that there is consensus among references of Ancient writers and archaeological evidence. However, when looking at the situation in the Eastern Mediterranean, possible colonization activities weren't investigated sufficiently and also that status of Greek presence and colonial activities in several settlements are quite controversial and only a few settlements had been identified and studied accurately until now. In this study, from end of the Late Bronze Age to Classical Age in Eastern Mediterranean, Greek origin finds were examined by considering the elements of architecture, burial customs, pottery, inscriptions via forty settlements in Cilicia, Cyprus, Northern Syria and Canaan. Greek colonization phenomenon in the Eastern Mediterranean is explained by considering Mainland Greece, Ionian and Aegean islands and the colonial finds of Greek settlements in West Mediterranean, and Black Sea, and possible Greek colonial activities are identified and assessed.