Sustainability-oriented risk management in value-networks: A framework for food supply chains
Değer zincirlerinde sürdürülebilirlik yönlü risk yönetimi – Yiyecek tedarik zincirleri için bir çerçeve
- Tez No: 410356
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değer Zinciri, Tedarik Zinciri, Lojistik, Sürdürülebilirlik, Risk, Hayvansal Yiyecek, Value Network, Supply Chain, Logistics, Sustainability, Risk, Animal-Food
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Küresel ortamda rekabetçiliğin ve varlıklarını sürdürebilme mücadelesinin sağlanması için harcanan çabalar, tedarik zincirlerini çevreleyen muazzam karmaşa ve belirsizlik ile artarak tetiklenmektedir. Özellikle, sosyal, çevreyle ilgili ve ahlaki bir takım problemler sonucu yaşanan büyük kayıplar, rekabetiçiliğin sağlanması için sürdürülebilirliğin her üç boyutunda da (çevresel, sosyal, ekonomik) risklerin önlenmesi yönünde yeni alanlara dikkat çekmeye başlamıştır. Buna rağmen, sürdürülebilirlik ile ilgili riskler üzerine, özellikle de sektörel açıdan yapılan araştırmalar, hala oldukça azdır. Bu tezde, tedarik zinciri risk yönetim stratejilerine sürdürülebilirlik çerçevesinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik yönelimlerinin değerlendirildiği bir yaklaşım önerilmesi amaçlanmaktadır. Kuramsal yöntem, kısıtlar teorisi ve kaos teorisi çerçevesinde tasarlanmıştır. Risk etkenlerini sürdürülebilirlik çerçevesinden araştırmak ve açıklamak için çoklu yöntemler uygulanmıştır. Risk etkenleri, yiyecek tedarik zincirlerinde, hayvansal ürünler özelinde uygulanan çoklu vaka analizi ile sürdürülebilirlik çerçevesinden belirlenmiş ve içerik analizi ile kodlanmıştır. Bulgular, her bir vaka için kendi içinde ve vakalar arası karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın kavramsal modeli şemalandırılmış ve risk etkenlerinin göreceli önemi, farklı sürdürülebilirlik boyutlarına bütünleşik bir yaklaşım geliştirebilmek için, ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik ile ilgili tehlikelere olan etkileri açısından bulanık AHP yöntemi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, yiyecek tedarik zincirlerinde sürüdürülebilirlik yönelimli risk yönetimi için davranışsal risk etkenlerinin, özellikle bilinç etkeni açısından, tüm ilgili üyeler arasında ivedi olarak önlenmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu tez çalışması, akademisyenlerin risk ile ilgili sürdürülebilirlik konularına farklı kuramsal bakış açısı geliştirmelerine olanak tanıyacak ve uygulamacıların tedarik zinciri risk yönetim stratejilerine sürdürülebilirlik çerçevesi geliştirebilmelerinde bir yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
The enormous complexity and uncertainty surrounding supply chains increasingly trigger efforts to ensure competitiveness and survival in the global arena. Especially, serious losses caused by social, ecological and ethical problems have raised attention towards new areas of competitiveness related to avoiding risks in all dimensions of sustainability (environmental, social and economic). Despite this, research is still scarce on risks related to sustainability issues, especially from an industry-specific focus. In this thesis, it is aimed to develop a sustainability framework on supply chain risk management strategies, and propose an approach to assessing sustainability orientation. The theoretical methodology is designed within the framework provided by theory of constraints and chaos theory. Multiple methodologies were employed to explore and explain the risk factors in sustainability framework. Risk factors were identified from sustainability framework through multiple-case study in food supply chains, specifically in animal-food products, and coded through content analysis. The results were analyzed within each case, as well as cross the cases. The conceptual model of the study was outlined, and relative importance of risk factors was evaluated in terms of their impacts on economic, environmental and social sustainability-related hazards by fuzzy AHP in order to develop an integrated approach to different sustainability dimensions. The results indicated that sustainability-oriented food supply chain risk management requires the urgent avoidance of behavioral risk factors by all related supply chain members, with specific attention on the consciousness factor. This thesis study provides insights to academicians on extending different theoretical lenses towards sustainability in relation to risk, and a path for practitioners in incorporating sustainability framework into supply chain risk management strategies.