Etkinlik pazarlamasında reklam mesajlarının analizine yönelik bir çalışma
A study on the analysis of advertisement messages' in event marketing
  1. Tez No: 410387
  2. Yazar: ZEHRA GÖKÇE DÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Turizm, İşletme, Advertising, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik Pazarlaması, Reklam, Film Festivali, Göstergebilim Analizi, Event Marketing, Advertising, Printed Advertising, Film Festivals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Etkinlikler, son yirmi yıldır hızlı gelişimleri ve yarattıkları ekonomik kazanımlar nedeniyle hızla önem kazanmıştır. Bu organizasyonların beraberinde getirmiş olduğu olumlu etkiler kendisini turizm sektöründe de göstermiştir. Bu nedenle, ziyaret çekme potansiyelinin yüksek olduğu etkinliklerin sürdürülebilirliği önem taşımaktadır. Etkinliklere ilgi ve katılımın arttığı günümüzde başarılı uygulanan pazarlama stratejileri etkinliklerin başarıya ulaşabilmesinde temel faktörlerden birisidir. Ziyaretçilerin beklentilerinin ve seçeneklerinin artış gösterdiği bu dönemde, etkinliklerde doğru yürütülen pazarlama iletişimi stratejileri devamlılığının sağlanması ve sürekli rekabet avantajının elde tutulması açısından önemlidir. Etkinlikler, belirlenen özel bir zaman diliminde gerçekleştiği için hedef kitleye doğru ve etkili seslenebilmek, organizasyonun devamlılığını sağlayabilmek adına gereklidir. Bu da, pazarlamanın tutundurma karması elemanlarından biri olan reklam mesajları aracılığı ile sağlanmaktadır. Bu araştırmada, Cannes ve Berlin Film Festivali'nin geçmişten günümüze tüm basılı posterleri analiz edilerek, reklam mesaj içerikleri araştırılmıştır. Araştırmanın bulguları için, nitel araştırma programı ve göstergebilim analizi kullanılmış, çıkan sonuçlar literatür ile karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları, etkinlik reklamlarında kullanılan mesajların görsel sembol ve işaretler ile ifade edildiğini ve organizasyonların pazarlama stratejilerinin bu mesajlara etkide bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Special Events have gained importance rapidly in the last two decades due to the great developments and to the financial earnings created by them. These positive effects have showed itself in tourism industry. Therefore, it is important that the sustainability of these events that have high potential to attract visitors. Nowadays, the implementation of successful marketing strategies is one of the key factors in the success of events. In this period of the expectations of visitors and increased choices, maintain the correct execution of marketing communication strategy is vital in terms of effectiveness and retention of sustained competitive advantage. Events that take place in a specific time period, determined to call for the right audience and effectively, is vital in order to ensure the continuity of the organization. This provides through advertising messages that one of the marketing mix elements of the promotion. In this research, advertising message content is investigated through the analysis of Berlinale and Cannes Film Festival's official posters. For his research findings, a qualitative research software program and semiotic analysis are used and are supported with literature research. The findings of the research, the effectiveness of the advertising message is expressed with the use of visual symbols and signs and marketing strategies of the organizations directly impact to the messages .