Medya yönetimi amaçlı platform tasarımı ve uygulaması
Media management platform desiging and it's application
  1. Tez No: 410386
  2. Yazar: CEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, İşletme, Science and Technology, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Bilgilendirme Ekranları, İçerik Yönetim Yazılımı, Digital Signage, Content Management Software
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Posterler, bildiriler ve panolar gibi basılı materyaller kullanılarak yapılan klasik bilgilendirme yöntemleri günümüzde etkisini halen korumaktadır. Bu yöntemlerin tercih edilmesinin sonucu olarak baskı, mürekkep, kâğıt ve işgücü girdilerini içeren maliyetler yükselmektedir. Dijital bilgilendirme panoları, birey ve toplumları bilgilendirme ya da davranışlarında teşvik edici değişiklik yaratmak amacıyla ses, video, grafik veya metin gibi dijital içerikler vasıtasıyla iletişim kurmaya yarayan, maliyet etkili dinamik bir iletişim aracı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma, geleneksel ve dijital bilgilendirme platformlarının tanımlarını ve çeşitlerini genel bir bakış altında inceleyerek, birbirlerine göre olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymaktadır. Karşılaştırmalı sonuçlar irdelenerek, geleneksel mecralardan dijital platformlara geçiş süreçlerinin neden ve sonuçları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Dijital iletişim araçlarının eğitim kurumlarında ne ölçüde etkili olabileceği, bu etkilerin hangi faktörler tarafından desteklenebileceği örneklerle ortaya konmuştur. Eğitim kurumlarında açık kaynak lisansına sahip içerik yönetimi yazılımı ve mevcut donanımların yeniden kullanılarak medya oynatıcıların düşük maliyet ile yapılandırılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, traditional signage methods using published materials such as posters, papers, boards still keep effect at the present time. As a result of being favored of these materials, the costs including printing, ink, paper and labor force inputs increase. Digital signages are defined as cost-effective dynamic tools, providing communication through digital context such as voice, graphics, text for the purpose of creating and encouraging change in the behavior of people and society as well as informing them. This research is examined and overview of the definitions and the types of the signages; in order to be performed a comparision between traditional and digital signages and to be demonstrated the positive and negative aspects to each other. The causes and effects of transition process from traditional to digital channels are attempted to enlighten examining comparative results. To what extend, digital communication tools can be effective in educational institutions and which effects support wich factors are revealed with the help of examples. Media players are provided with configuration for low cost using Content Management Software (CMS) again having open-source licences and existing hardware.