Kişilerin kendisine ait verilerin kaderini tayin hakkının ceza hukuku yoluyla korunması
Protection of right to determine the fate of their personal data by means of criminal law
- Tez No: 410411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, Kişisel veri, Kişisel verilerin korunması, Özel hayatın gizliliği, Human rights, Personal data, Protection of personal data, Right to privacy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde hızla artan teknolojik gelişmeler karşısında kişilerin gizli kalması gereken verilerinin korunması meselesi, ülkemizde önemi yeni anlaşılmaya başlayan bir konudur. Teknolojik imkanlar sayesinde kişisel veriler önüne geçilemeyen bir sürat ve kolaylıkla kaydedilmektedir. Özel hayatın gizliliği hakkı başta olmak üzere bir çok temel hak ve özgürlükle bağlantılı olan bu hakkın korunması ile bireyler, bu yolla uğrayacakları hak ihlallerine karşı korunmuş olacaklardır. Mevzuatımıza 5237 Sayılı TCK ile giren 135, 136, 137 ve 138. maddeler ile kişisel verilerin kaydedilmesi, verilmesi, yayılması, ele geçirilmesi ve kanunlarda öngörülen zaman geldiğinde yok edilmemesi suçları ve göz önüne alınacak nitelikli haller düzenlenmiştir. Bu maddeler mevzuatımızda kişisel verilerin korunmasını sağlayan yegane maddelerdir. Avrupa'da kişisel verilerin korunması hakkını sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılagelmiştir. Türkiye'de bu hakka ilişkin muhtelif kanunlarda bir takım düzenlemeler yer alsa da henüz kişisel verilerin korunmasına yönelik kanun, tasarı halindedir. Tasarı yasalaşmadığı sürece de bu hakkı gerektiği kadar güvence altına alamadığımız için Anayasal bir ilke olan insan haklarına saygı ilkesinin tam manasıyla vücut bulduğu söylenemez.
Özet (Çeviri)
The issue of protecting personal data that's supposed to be confidential against today's rapidly increasing technological developments has only recently been recognised in our country. Personal data is recorded very easily with an irrepressible speed thanks to technological means. Protecting this right, which is related to various fundamental rights and liberties, right to privacy in particular, will protect people from violation of their rights. Articles 135, 136, 137 and 138 of Turkish Penal Code numbered 5237 regulate storage, distribution, dissemination, acquisition of and failure to destroy personal data within a period as set forth by the law as well as aggravated circumstances to be considered with regards to commitment of crime. These articles are the only articles that provide protection for personal data in our legislation. Europe has continuously adapted regulations in order to protect personal data. Although some laws have been amended to cover this right, the law on protecting personal data is still a draft in Turkey. Until this draft law is passed as a law, we cannot say that the constitutional principle of protecting human rights is abided in our country.