Gemi işletmeciliğinde etkinlik ve kuru dökme yük deniz taşımacılığında bir uygulama
Efficiency on shipping operation and an implementation on dry bulk transportation
- Tez No: 410412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM ÖZER ÇAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Shipping, KPI Shipping Standards, Standards at Shipping, Shipping Performance Indicators, Efficiency, Productivity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Antik dönemlerden günümüze kadar önemini sürekli koruyan gemi işletmeciliği, kaydettiği gelişim ve günümüzdeki boyutları nedeniyle daha fazla denetimi gerektirmektedir. Denizyolu taşımacılığının temel unsurlarından olan gemi işletmeciliğinde performans, etkinlik ve verimlilik kavramları önemini artırmaktadır. Bu amaçla, hükümetler ve çeşitli organizasyonlar gemi işletmeciliği üzerinde durmaktadır ve birçok alanda standartlar belirlemektedirler. Bu çalışmanın amacı, Türkiye`de faaliyet gösteren bir denizcilik firmasının, Marintek firması tarafından belirlenen etkinlik kriterlerine ne derece uyduğunun incelenmesidir. Geniş kapsamlı bir literatür taramasının yapıldığı çalışmanın uygulama bölümünde söz konusu firma KPI Shipping yönergeleri ve bu kurumun geliştirdiği formüller göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, firmanın çevresel performans, sağlık ve güvenlik yönetim performansı, seyir emniyet performansı, operasyonel performans, ve güvenlik performansı alanlarında yeterli olduğu görülmüştür. Firma teknik performans alanında ise etkin bir performans sağlayamamıştır. Diğer taraftan insan kaynakları yönetim performansı ilgili firmadan veriler alınamadığı için ölçülememiştir. Anahtar Kelimler: Gemi İşletmeciliği, KPI Gemi İşletmeciliği Standartları, Gemi İşletmeciliğinde Standartlar, Gemi İşletmeciliği Performans Göstergeleri,
Özet (Çeviri)
Having been a popular topic for mankind since pre-historic times, shipping requires more supervision as a result of its progress and large scale it has. The terms“efficiency, productivity and performance”increase in importance in shipping. Consequently, governments and other organizations set standarts and emphasize on shipping. The objective is to determine if any private company in Turkey meets these standarts fixed by KPI. Following detailed literature review, the called shipping company is examined in practice taking into account of Marintek company's instructions and formulations. Results of the study showed that the company is sufficient in terms of environmental performance, health and safety management performance, navigational performance, operational performance, security performance. The company is not sufficient in terms of technical performance. Human resource management performance didn't evaluate due to lack of database.