Ramayana Destanına göre Hinduizm
Hinduism in the light of Ramayana
- Tez No: 410433
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Felsefe, Eastern Linguistics and Literature, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hinduizm, Ramayana, Rama, Sita, Ravana, Dharma, Avatara, Tirtha, Divali, Ramanavami, Aşvamedha, Hinduism, Ramayana, Rama, Sita, Ravana, Dharma, Avatara, Tirtha, Divali, Ramanavami, Ashvamedha
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Biz bu çalışmamızda Hindu kutsal kitapları arasında sayılan Ramayana Destanı'nın Hinduizm'e olan etkilerini incelemeye çalıştık. Hindularca İtihasalar olarak bilinen destanlar, Hindu âleminin hem dini hayatını hem de sosyolojik hayatını şekillendirmektedir. Öyle ki destanda Rama- Sita karakterleri örnek alınması gereken ideal eş profili çizerken dini açıdan da hikâyeler üzerinden Dharma doktrini işlenmektedir. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümde Hindu kutsal kitapları tanıtılmış ve çalışmamızın önemi ve amacı; çalışmada kullandığımız yöntem ve çalışmanın sınırları ortaya konulmuştur. Çalışmamızın ilk bölümünde, araştırmanın ilerleyen kısımlarında değineceğimiz konular için kolaylık sağlaması adına destanın özeti, karakter analizi, destanı kompoze eden şairi, yazıya geçiriliş tarihi hakkında bilgiler verilmiş ve Ramayana destanının başka kültür ve dinlerdeki yansımalarını ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde“Dharma”,“Karma”ve“Reenkarnasyon”inançlarına değinilerek Tanrı algısı hakkında bilgi verilmiş ve“Avatara”doktrini incelenmiştir. Tezimizin üçüncü bölümünde ise Ramayana destanında geçen dini törenler, bayramlar ve ritüeller ele alınmıştır. Çalışmamız genel bir değerlendirme ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study we tried to research the effects of Ramayana epic (itihasa), which is regarded as one of the sacred books of Hindu, on Hinduism. Epics which are known as İtihasas by Hindus shape both religious and sociological life of the Hindu world. In fact, while Rama-Sita characters in the epic present a model of ideal partner, the doctrine of Dharma, in terms of religion, is known in these stories. This study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, Hindu holy books were introduced; the significance and aims of this study, the method we followed and some necessary details we mentioned in this thesis were presented. In the first chapter of the study, the summary of the epic, the analysis of characters in the epic, the information on the poet, who composed the epic, and on the date when it was put down on paper were given to provide convenience for the subjects on which we will touch in the next chapters, and the reflections of Ramayana epic on the other cultures and religions were dealt with. In the second chapter, the information on concept of God were given by touching on“Dharma”,“Karma”and“Reincarnation”, and the doctrine of“Avatara”were studied. In the third chapter of the study, religious ceremonies, festivals and rituals in the Ramayana epic were dealt with. The study ends with an overview.