Türkiye'de vergi incelemelerinin vergi kayıp ve kaçakları üzerindeki etkisi
The effects of tax inspection on tax losses and evasions in Turkey
- Tez No: 410441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Sistemi, Vergi Denetimi, Vergi İncelemesi, Vergi Kayıp ve Kaçağı, Etkinlik, Turkish Taxation System, Tax Control, Tax Inspection, Tax Loss and Evasion, Effectiveness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Devlet, toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir takım harcamalar yapmak zorundadır. Bilindiği gibi bu harcamaların en önemli finansman kaynağını ise vergiler oluşturmaktadır. Kamu maliyesi açısından devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin tespiti, modern devletlerde olduğu gibi ülkemizde de beyan esasına dayalıdır. Bu nedenle mükellefler tarafından beyan edilen vergilerin doğruluğunun vergi idaresince araştırılması ve tespit edilmesi sağlıklı bir vergileme açısından büyük önem arz etmektedir. İşte bu noktada mükellef beyanlarının ne derece gerçeği yansıtıp yansıtmadığının denetlenmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Beyan esasının geçerli olduğu ülkemizde mükelleflerin beyanlarının doğruluğunun araştırılmasında ve kontrolünde en etkili vergi denetim türü ise vergi incelemeleridir. Vergi kayıp ve kaçaklarının tespitinde ve önlenmesinde büyük önem arz eden vergi inceleme müessesesi Türk Vergi Sisteminde 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Vergi Usul Kanunumuz içerisinde düzenlenen vergi inceleme müessesesinin yapısı araştırılarak ülkemizde ciddi boyutlara ulaşan vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesindeki etkinliği değerlendirilip çeşitli öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The state is obliged to carry out certain expenditures in order to meet the shared needs of society. As is known, the most important source of funding is from taxes. With regard to public finance, the calculation of taxes, the primary source of income for the state in our country, is based on the principle of personal declarations made by taxpayers, as is the case in other modern states. Thus, with respect to a reliable taxation system, the ability of the Tax and Revenue Office to investigate and ascertain the accuracy of tax declarations made by taxpayers is of the utmost importance. Hence the need to verify the degree of accuracy and veracity of the declarations made by taxpayers arises at this point. Tax inspection is the most effective means of tax control in a country such as ours, where taxation is based on the principle of individual declaration. The tax inspectorate, which bears great importance in the determination and prevention of tax loss and evasion, is included in the Tax Procedure Law no. 213 of the Turkish taxation system. The aim of this study is to examine the structure of the tax inspectorate set up in the framework of the Tax Procedure Law, to evaluate its effectiveness in preventing tax loss and evasion, which have reached serious levels in our country and to present a number of suggestions.