Sosyal bilgiler öğretiminde yerel tarih konularının kullanımına ilişkin öğretmen tutumları
The attitudes of teachers about local historical issues in social studies teaching
- Tez No: 410478
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Yerel Tarih, Sosyal Bilgiler, Tutum, Local History, Social Studies, Attitude
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma ile sosyal bilgiler öğretiminde yerel tarih konularının kullanımına ilişkin öğretmen tutumlarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda öğretmenlerin sahip oldukları bazı değişkenlerin (cinsiyet, mesleki kıdem, okulun bulunduğu yerleşim birimi ve mezun olunan fakülte) yerel tarih konularının öğretimine ilişkin tutumları üzerinde bir etkisinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma yerel tarihi tanımlamak tarihsel süreçteki önemini ve tarih eğitimine katkılarını açıklamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tarih eğitiminin amaçları ve tarih öğretiminin önemi vurgulandıktan sonra yerel tarihin ne olduğu, ortaya çıkışı, gelişim süreci ve yerel tarihin eğitime katkısından bahsedilmiştir. Yerel tarih ilk zamanlarda tarihçiler tarafından pek önemli görülmese de tarihçiliğe sağlayacağı katkılar anlaşıldıktan sonra tarihçiler tarafından incelenmeye başlamıştır. Yerel tarih öğretiminin okullarda tarih öğretimini ezbercilikten uzaklaştırarak, okul ile dış dünya arasındaki sınırların aşılmasına yardım edeceği varsayılmıştır. Öğrencilerin yerel tarih ile ilgili yapacakları çalışmaların ve görüşmelerin tarihçilerin ne iş yaptıklarına dair onlara somut örnekler vererek öğrencilerin çevrelerindeki kültürel ve tarih zenginliklerin farkına varmalarını sağlayacağı öngörülmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu Niğde ilinden görev yapmakta olan 137 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“sosyal bilgiler Öğretiminde Yerel Tarih Konularının Kullanımına İlişkin Öğretmen Tutumları Ölçeği”ile 2013-2014 eğitim-öğretim yılında toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 21.0 programı vasıtasıyla gerekli istatistiksel analizler gerçekleştirilerek tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretiminde yerel tarih konularının kullanımına ilişkin öğretmen tutumlarının“Tamamen Katılıyorum”düzeyinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerini oluşturan cinsiyet, mesleki kıdem, okulun bulunduğu yerleşim birimi ve mezun olunan fakülte değişkenlerinin sosyal bilgiler öğretiminde yerel tarih konularının kullanımına ilişkin öğretmen tutumları üzerinde etkisinin olmadığı saptanmıştır. Araştırma bulguları ışığında çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the teacher attitudes towards teaching local history subjects in social studies education. It also tries to find out whether some variables of the teachers such as gender, professional seniority, the location of the school and matter have an effect on their attitudes towards teaching local history subjects. The study is conducted in order that it could define local history, and describe its significance in historical process and its contributions to history education. First, the aims of history education and the importance of history teaching were introduced and then the definition, occurrence and development process of local history, together with the contribution of history to local history teaching, were mentioned. Local history teaching was assumed to eliminate the rote-learning system in history education and help remove the borders between school and the world. It was predicted that the studies and interviews the students did related to local history would provide them with embodiments (tangible examples) about what historians do and, thus, enable them to recognize the cultural and historical richness around them. The study group of the study consists of 137 social studies teachers in Niğde. The data of the study was collected using“The Scale of Teacher Attitudes as to the Use of Local History Subjects in Social Studies Teaching”, which was developed by the researcher, in 2013-2014 Academic Year. The data was interpreted through tables based on the statistical analysis done through IBM SPSS 21.0 program. The results of the study showed that teacher opinions about the use of local history subjects in social studies teaching were at the level of 'completely agree'. The independent variables of the study, which are gender, professional seniority, the location of the school and matter, were seen to have no significant effect on teacher attitudes towards the use of local history subjects in social studies teaching. Several suggestions were made in accordance with the findings of the study.