Göller bölgesindeki bazı karaçam (Pinus nigra Arnold.) ağaçlandırmalarında yetişme ortamı farklılığının meşcere gelişimine etkisi
Effects of different site qualities on stand growth in some black pine (Pinus nigra Arnold.) afforestations in lakes district
  1. Tez No: 410847
  2. Yazar: ERAY MADEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Göller Bölgesi, Karaçam (Pinus nigra Arnold.), Yetişme Ortamı Özellikleri, Ağaç Gelişimi, Lake District, Black pine (Pinus nigra Arnold.), Site characteristics, Tree growth
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez çalışması ülkemiz ağaçlandırma çalışmalarında oldukça yaygın olarak kullanılan Karaçam (Pinus nigra Arnold.) Göller Bölgesi'nde farklı yetişme ortamlarındaki ağaçlandırma sahalarında nasıl bir gelişim gösterdiğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Farklı yetişme ortamı özelliklerine sahip, arazi hazırlığının makine ile yapıldığı, aynı dikim aralığında ve en az 16 yıl önce dikim yapılmış, 10 farklı ağaçlandırma sahasında çalışma yapılmıştır. Çalışma 10 farklı sahada 3 tekrarlı olarak gerçekleştirilmiştir. Toplam 30 örnek alanda toprak profili kazılarak 0-5 cm, 5-15 cm, 15-30 cm, 30-60 cm ve 60-100 cm derinlik kademelerinden toprak örnekleri alınmıştır. Ayrıca her bir sahada koordinat, yükselti, bakı ve eğim ölçmeleri yapılmış, yeryüzü şekli ve anakayanın ne olduğuna ilişkin notlar alınmıştır. Her bir saha için ölçülen 30 ağacın göğüs yüksekliği çapı ve boy ortalaması alınarak, ortalama boya en yakın ortalama çaptaki 1 ağaçta gövde analizi yapılmıştır. Gövde analizi verilerine göre 30 ağacın 16 yaşındaki göğüs yüksekliği çapı ve boy değerleri hesaplanmıştır. Laboratuara getirilerek hava kurusu haline getirilen 132 toprak örneğinde; tane çapı, toprak reaksiyonu (pH), organik karbon, toplam azot ve kireç analizleri yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Buna göre; 0-5, 5-15, 15-30 cm derinlik kademeleri için toprakların aktüel ve potansiyel asitlik değerleri ile boy ve göğüs çapı gelişimi arasında negatif ilişki olduğu belirlenmiştir. Derinliğin 30-60 cm olduğu kademe toprakları için ise potansiyel asitlik ve karbon miktarı ile boy arasında negatif ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to investigate how black pine (Pinus nigra Arnold.) which is commonly used in plantations in Turkey, grows under different site conditions in Lake District. The study was conducted at 10 different plantation areas which had different site characteristics, tilled with machines, planted with same row spacing and planted at least 16 years ago. The study was carried out with three replicates. Soil samples were taken from different soil depths including 0-5 cm, 5-15 cm, 15-30 cm, 30-60 cm and 60-100 cm by digging a soil pit in each sample plot. Also, coordinates, altitudes, aspects and slopes were measured, and reliefs and parent materials were recorded at each plot. Breast-height diameter and height of 30 trees in each sample plot were measured, then, a tree with mean diameter and mean height of each plot was sampled destructively for stem analysis. Breast-height diameter and height of 30 trees were calculated according to stem analysis for the age of 16. Soil texture, reaction (pH), organic carbon, total nitrogen and lime analysis were made on 132 soil subsamples, which were air dried in the laboratory. Results were compared statistically, and showed that there was a negative relationship between actual and potential acidity of the soil and height and diameter growth of the stand for the soil depth of 0-5, 5-15 and 15-30 cm. In addition there was a negative relationship between potential acidity, carbon concentration and tree height for the soil depth of 30-60 cm.