Bipolar-I, bipolar-II ve majör depresif bozukluklu hastalarda ayrışan sosyodemografik, klinik ve affektif mizaç özellikleri
Distinctive bipolar-I, bipolar-II and major depressive disorder of clinical, sociodemographic and affective temperament features
- Tez No: 411121
- Danışmanlar: PROF. ALİ ÇAYKÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar duygudurum bozukluğu, major depresif bozukluk, klinik özellikler, sosyodemografik özellikler, duygulanım mizacı, Bipolar affective disorder, major depressive disorder, clinical characteristics, sociodemographic characteristics, affective temperament
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETGiriş; DDB insan hayatını kısıtlayan, psikososyal işlevselliğini ve kişilerarası ilişkilerini bozan, önemli bir ruhsal bozukluk grubudur. Son zamanlar da yapılan çalış-malar da DDB'nın ortaya çıkışını ve özelliklerini belirleyen faktörler oranında duygula-nım mizaçlar da anılmaktadır. Duygulanım mizacı kavramı ile siklotimik bozukluk, BDB-II ve BDB-I arasında ayrıca subsendromal depresyon, minör depresyon/distimi ve MDB arasında bir devamlılık olduğu, ailesel, genetik ve biyolojik çalışmalarda ele alınmıştır.Metod; Affektif mizaç özelliklerini de dahil edecek şekilde BDB-I, BDB-II ve MDB tanılı hastaların klinik ve sosyodemografik özelliklerini karşılaştırmak amacı ile 50 BDB-I, 46 BDB-II ve 54 MDB hastası olmak üzere toplam 150 hasta çalışmaya alındı. Hastalara sosyodemografik ve klinik özellikleri sorgulamak için SKIP-TURK yapılandırılmış izlem formu, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Young Mani Değerlendirme Ölçeği, TEMPS-A mizaç değerlendirme ölçeği uygulandı.Bulgular; Çalışmamızın sonuçları, mesleki durum, ekonomik düzey, yaşanılan yer gibi sosyodemografik, I. ve II. derece akrabalarda psikiyatrik bozukluk öyküsü, eşlik eden hipotirodi öyküsü, DDB semptomlarının başlangıç yaşı, yaşanan ilk DDB epi-zodunun türü, depresif epizodların alt tipi, mevsimsel seyir, ortalama epizod süresi, top-lam epizod sayısı, geçirilen DD epizodlarının şiddeti, DD ile uyumlu psikotik özellikli depresif epizodlar yaşama, hastaneye toplam yatış sayısı gibi klinik, siklotimik ve özel-likle hipertimik mizacın BDB'larıyla, depresif mizacın ise MDB'lar ile daha sık gözlendiği, depresif mizaç skorları yüksek olan olgularda daha fazla depresif epizod, hipertimik mizaç skorları yüksek olanlarda ise daha fazla manik epizod olması gibi mizaç özelliklerinin, BDB-I ve BDB-II'yi ayırmak için çok geçerli olmasa dahi, BDB ve MDB'ı daha erken tanımak, dolayısıyla daha iyi takip ve tedavi edebilmek açısından birer prediktör olabileceğine işaret etmektedir.Sonuç; Bizim çalışmamız da önceki bazı çalışmalar gibi, BDB ve MDB erken tanısı ve tedavisi için sosyodemografik, klinik ve duygulanım mizacı ile ilgili bazı prediktörler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIntroduction: Mood disorders are one of the significant psychological disorder groups which limits the human life and ruins the psychological functionality and interpersonel relations. Recently, affective temperamets have been pronounced as the factors that determine the emergence of mood disorders (MD) and its characteristics. In several familial, genetic and biological studies, it has been discussed that there is a continuity between the concept of affective temperament and cyclothymic disorders, BAD-II and BAD-I, and also subsyndromal depression, minor depression/disthymia and MDD.Methods: Overall 150 patients were included in our study. Fifty patients were diagnosed with BAD-I, fourty six patients with BAD-II and fifty four patients with MDD. We aimed to compare their clinical and sociodemographic features, including their affective temperament characteristics. In order to interrogate their features, we performed SKIP-TURK structured follow-up questionnaire, Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Questionnaire and TEMPS-A for all patients.Results: We evaluated some clinical and sociodemographic charesterics such as living space, history of psychiatric disorder some of I. and II. degree relatives, concomitant hypothyroidism, age of onset of MD symptoms, the nature of the first MD episode, subtype of depressive episodes, mean time/total number/severeness of the episodes, experiences of psychotic featured depressive episodes and total number of hospitalisation. We have observed that cychlothymic, especially hyperthymic, temperaments were associated with BAD?s; whereas depressive temperaments were associated with MDD?s. We found that more depressive episodes are recorded in cases with higher depressive temperament scores and more manic episodes are recorded in cases with higher hyperthymic temperament scores. Our results suggest that temperament charactheristics may be used as predictors so as to diagnose BAD and MDD earlier; and consequently follow-up and treat them better.Conclusion; As the previous studies, our study demonstrated that sociodemographic, clinical and affective temperament characteristics may be good predictors for early diagnoses and treatment of BAD and MDD.