Turkey's Balkan policy under Ak Party and claims for Neo-Ottomanism
Ak Parti dönemi Türkiye'nin Balkan politikası ve Neo-Osmanlıcılık iddiaları
  1. Tez No: 411149
  2. Yazar: SUAT BEYLUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE KINACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AKP, Balkanlar, Türk Dış Politikası, Türkiye?nin Balkan Politikası, neo-Osmanlıcılık, Stratejik Derinlik, Çok Boyutlu Dış Politika, Kamu Diplomasisi, Ahmet Davutoğlu, AKP, The Balkans, Turkish Foreign Policy, Turkey?s Balkan Policy, NeoOttomanism, Strategic Depth, Multidimensional Foreign Policy, Public Diplomacy, Ahmet Davutoğlu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez, Ahmet Davutoğlu etkisiyle şekillenen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) dönemi Türkiye?nin Balkan politikasını incelemekte ve bu bağlamda kendisine yöneltilen neo-Osmanlıcı iddialarının doğru olup olmadığını, varsa ne oranda ve hangi alanlarda olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Söz konusu amaca ulaşmak için öncelikle neo-Osmanlıcılık kavramının güncel politik anlamını kavramaya matuf Osmanlıcılığın tarihi, siyasi ve entelektüel temelleri incelenmiştir. Sonra, AKP döneminde yeniden ortaya çıkan neo-Osmanlıcı iddialarının nedenlerini anlamaya katkı sağlayacağı düşüncesiyle sırasıyla Türk dış politikası analizi ve ardından Balkanların Osmanlı öncesi tarihine dair kısa bir giriş yapıldıktan sonra Osmanlı Devleti ve Türkiye?nin Balkan politikası ana hatları ile özetlenmeye çalışılmıştır. Sonraki bölümlerde ise ABD, AB, Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya gibi ana bölge ve konular üzerinden AKP dönemi Türk dış politikası?Stratejik Derinlik? doktrini bağlamında incelenmiştir. Daha sonra ise AKP dönemi Türkiye?nin Balkan ülkeleri ile siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri detaylı olarak ele alınmıştır. Bunun yanında bu politikaların üst düzey ziyaretler, söylemler ve diğer kamu diplomasisi kapsamında değerlendirilecek kurum ve kuruluşların faaliyetlerine nasıl yansıdığı üzerinde durulmuştur. En sonunda, bütün bu veri ve bilgiler üzerinden AKP?ye yöneltilen neo-Osmanlıcı iddiaların geçerli olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis studies Turkey?s Balkan policy in the period of the Justice and Development Party (AKP) which is shaped by the Ahmet Davutoğlu?s factor and, in this context aims to find out if Turkey?s Balkan policy under AKP is neo-Ottomanist or not, and in which aspects and to what extent? In order to achieve that objective, historical, political and intellectual roots of Ottomanism for the purpose of better understanding of current political understanding of neo-Ottomanism were examined. Then, the Balkan policy of Ottoman Empire and Turkey was summarized with the main lines after analyzing Turkish foreign policy in general and giving a brief information about the pre-Ottoman Balkans history which are expected to provide some background to understand the grounds of claims of neo-Ottomanism reemerged in the period of the AKP. In the subsequent chapters, Turkish foreign policy on the issues and regions such as the US, the EU, the Middle East, the Caucasus and the Central Asia were examined in the context of ?Strategic Depth? doctrine. Afterwards, political, economic, social and cultural relations between Turkey and Balkan countries were handled in detail. In addition, it was put emphasis on how these policies reflect on high level visits, discourses and activities of foundations and institutions which can be considered as public diplomacy instruments. Finally, out of all of this data and information it is evaluated whether the claims for neo-Ottomanist oriented to the AKP are valid or not.