Yüksek dayanımlı beton kalitesinin incelenmesi ve yeni bir malzeme katsayısı önerilmesi
Investigation of high strength concrete quality and proposal of a new material coefficient
  1. Tez No: 411481
  2. Yazar: NASİBE ESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KÜRŞAT FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Yüksek dayanımlı beton, Beton basınç dayanımı, Yapı güvenliği, Normal dağılım, Belirsizlik analizi, Concrete, High strength concrete, Concrete compressive strength, Building security, Normal distribution, Uncertainty analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde üretilen yüksek dayanımlı betonların kalitesi hakkında fikir edinilmesi amaçlanmıştır. Betonun kalitesini belirleyen en önemli özellik betonun basınç dayanımıdır. Bu nedenle hesaplarda 7 ve 28 günlük beton basınç dayanım sonuçları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ve Kahramanmaraş illerinde faaliyet gösteren beton santrallerinden ve beton yapı laboratuarlarından temin edilmiştir. Elde edilen veriler C40, C50, C60, C70 ve C80 sınıfındaki betonlar olup beton sınıflarına göre bina bina ayrılmıştır. Toplam 24 adet bina incelenmiştir. Her bir binaya ait basınç dayanım sonuçları kullanılarak ortalama değerler, standart sapmalar ve değişkenlik katsayıları hesaplanmıştır. Beton basınç dayanım verilerinin hangi dağılıma uyduğunu belirlemek için; Kolmogorov-Smirnov ve Ki-Kare dağılım testleri Easyfit programında uygulanmıştır. Çıkan sonuçlara göre bir belirsizlik analizi yapılarak yüksek dayanımlı beton için 1.55 malzeme katsayısı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to gain insight into the quality of the high strength concrete manufactured in our country. The most important feature that determines the quality of the concrete is the its' compressive strength. For this reason, 7 and 28-day concrete compressive strength results have been used. The data used in the study were obtained from structural materials laboratories and concrete plants operating in the cities of Istanbul, Izmir, Adana, Bursa and Kahramanmaras. The data belonging to C40, C50, C60, C70 and C80 class concrete has been categorized in terms of concrete classes. Total of 24 buildings were examined. The average values, standard deviations and coefficient of variations are calculated using the compressive strength results of each building. In order to determine which distribution fits the data of concrete compressive strength; Kolmogorov-Smirnov and Chi-square distribution tests were applied by using the software named as EasyFit. Making an uncertainty analysis considering the results 1.55 coefficient of materials is proposed for high strength concrete.