Doğrusal olmayan sistemler ve kararlılık analizi
Nonlinear systems and stability analysis
- Tez No: 411579
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TATLIPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan sistemler, kararlılık, kritik noktalar, faz uzayı, Nonlinear systems, stability, critical points, phase space
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Doğrusal olmayan dinamik sistemler son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmaların önemli bir konusudur. Gerçek doğal olaylar doğrusal olmayan bir karaktere sahip oldukları için, temel bilimlerde, mühendislikte, sosyal ve ekonomi bilimlerinde yapılan model çalışmalar doğrusal olmayan dinamik davranışa sahiptir. Bu tezde fizik ve mühendislik konularında bazı doğrusal olmayan sistemler ve bunlara karşılık gelen denklemler verildi. Doğrusal olmayan dinamik sistemlerin zaman içindeki değişimlerini analitik olarak incelemek kolay değildir, bu nedenle bu sistemlerin incelenmesi için gerekli metotlar verildi. Doğrusal olmayan sistemler için faz uzayı tanımı yapıldı ve yörüngeler, kritik noktalar gibi bazı özel tanımlar yapıldı. Faz uzayı analizi ve bununla ilgili teoremler verilerek doğrusal olmayan dinamik sistemin kararlılığı tartışıldı. Tezde anlatılan genel prosedür doğrusal olmayan korunumlu sistemlere uygulandı.
Özet (Çeviri)
Nonlinear dynamic systems are very important subject of scientific researchers recently. Real natural phenomena have nonlinear characters so that in basic science, engineering social and economy sciences the most of model studies have nonlinear dynamic behavior. In this thesis some physical and engineering examples of nonlinear systems and related mathematical nonlinear equations are I given. Time evolution of nonlinear dynamical systems are not easy to study analytically, so that the methods to study these systems are introduced. Phase space of the nonlinear systems are introduced and some specific definitions such as trajectories and critical points are defined. By using phase space analysis and some related theorems the stability of the nonlinear systems are discussed. The general procedure given in thesis are applied to nonlinear conservative systems.