Ağır metallerin (kurşun, çinko, bakır ve kadmiyum) bazı karayosunu türlerinin klorofil içeriği üzerine etkisi
The effect of heavy metals (lead, zinc, copper and cadmium) on the chlorophyll content of some mosses
- Tez No: 411620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY EZER, YRD. DOÇ. DR. CEMİL İŞLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, karayosunu, klorofil-a, klorofil-b, klorofil a/b, toplam klorofil, karotenoid, Heavy metal, Moss, Chlorophyll a, Chlorophyll b, Chlorophyll a/b, Total Chlorophyll, Carotenoid, CdSO4
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, ağır metallerin (kurşun, çinko, bakır ve kadmiyum) bazı karayosunu türlerinin klorofil içeriği üzerine etkisi araştırılmıştır. Doğal habitatından toplanan karayosunu örnekleri (Bryum schleicheri D.C, Palustriella decipiens (De Not.) Ochyra, Palustriella falcata (Brid.) Hedenäs, Plagiomnium undulatum (Hedw.) T.J.Kop, ve Cinclidotus pachylomoides Bizot) belirli sürelerde (15' ve 30') ağır metal çözeltilerine (CuSO₄, CdSO₄, ZnSO₄, PbSO₄) maruz bırakılmış ve klorofil değerleri analiz edilmiştir. Kontrol grubuna göre klorofil değerlerine bakıldığında Bryum schleicheri türünün klorofil-a miktarında en çok azalmaya neden olan ağır metalin Pb olduğu tespit edilirken, klorofil-b, klorofil a/b, toplam klorofil ve karotenoid değerlerinde en fazla değişime neden olan ağır metalin Cu olduğu saptanmıştır. Ayrıca, Palustriella decipiens, P. falcata ve Plagiomnium undulatum türlerinin klorofil a, klorofil b, klorofil a/b, toplam klorofil ve karotenoid değerlerinde önemli azalma ve artmalara neden olan ağır metalin Cu olduğu belirlenmiştir. Cinclidotus pachylomoides türünde ise fotosentetik pigment değerlerinin değişimi üzerine etkili olan ağır metaller Cd ve Pb olmuştur. Çalışma sonucunda ağır metal konsantrasyonlarından en çok etkilenen türün Cinclidotus pachylomoides olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect search of heavy metals (lead, zinc, copper and cadmium) on the chlorophyll content of some mosses. Moss samples (Bryum schleicheri D.C, Palustriella decipiens (De Not.) Ochyra, Palustriella falcata (Brid.) Hedenäs, Plagiomnium undulatum (Hedw.) T.J.Kop, ve Cinclidotus pachylomoides Bizot), collected from natural habitats, were treated with heavy metal solutions (In this study, the effect search of heavy metals (lead, zinc, copper and cadmium) on the chlorophyll content of some mosses. Moss samples (Bryum schleicheri D.C, Palustriella decipiens (De Not.) Ochyra, Palustriella falcata (Brid.) Hedenäs, Plagiomnium undulatum (Hedw.) T.J.Kop, ve Cinclidotus pachylomoides Bizot), collected from natural habitats, were treated with heavy metal solutions (CuSO₄, CdSO₄, ZnSO₄ and PbSO₄) at certain period of times (15' and 30') and values of the chlorophyll analyzed. When the chlorophyll values compared to the control group, while Pb heavy metals were the more destructive effect on chlorophyll-a, Cu heavy metals caused the more variations on chlorophyll-b, chlorophyll a/b, total chlorophyll and carotenoid of Bryum schleicheri. Also, Cu heavy metals caused important decrease and increase on value of chlorophyll-a, chlorophyll-b, chlorophyll a/b, total chlorophyll and carotenoid of Palustriella decipiens, P. falcata and Plagiomnium undulatum. The metals Cd and Pb were the most effective on values of photosynthetic pigment of Cinclidotus pachylomoides. As a result of the study, Cinclidotus pachylomoides was the most affected moss species by heavy methal solutions.