Giresun ve Samsun illerinden alınan su örneklerinde Cryptosporidium spp.'nin moleküler teknikler kullanılarak araştırılması
Investigation on Cryptosporidium spp. by using molecular technics in water samples collected from provinces of Giresun and Samsun in Turkey.
- Tez No: 411641
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KOLÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium parvum, Moleküler teknikler, Samsun, Giresun, Cryptosporidium parvum, Molecular methods, Samsun, Giresun
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada, 2012, 2013 sonbahar; 2013, 2014 ilkbahar aylarında Giresun ve Samsun illerinde belirlenen toplam 45 istasyondan 420 çevresel, 120 içme suyu örneği alınmıştır. Alınan su örneklerinden DNA izole edilerek Nested PZR ile 18S rRNA geni, İlmiğe Dayalı İzotermal Amplifikasyon (LAMP) yöntemiyle SAM-1 hedef geni kullanılarak Cryptosporidium parvum'un varlığı araştırılmıştır. Kullanılan iki metotla, Samsun ve Giresun illerinden alınan içme suyu örneklerinin hiç birinde Cryptosporidium DNA'sına rastlanılmamıştır. Samsun il ve ilçelerinden alınan 240 çevresel su örneğinin 101'i (%42) LAMP yöntemi ile, 92'si (%38.3) Nested PZR yöntemi ile Cryptosporidium'un varlığı açısından pozitif bulunmuştur. Giresun il ve ilçelerinden alınan 180 çevresel su örneğinde LAMP yöntemiyle 74 (%41.1), Nested PZR ile 70 (%38.8) örnekte Cryptosporidium DNA'sı tespit edilmiştir. Nested PZR yöntemiyle pozitif olan örnekler PZR-RFLP tekniği kullanılarak RsaI restrüksiyon enzimiyle kesilmiştir. Elde edilen kesim ürünleri değerlendirildiğinde tüm pozitif örneklerin C. parvum türüne ait olduğu gözlenmiştir. 18S rRNA gen bölgesinin çoğaltıldığı PZR ürünlerinden 18 örneğin sekansı alınmıştır. Samsun ve Giresun il sınırlarında yer alan çevresel ve içme suyu kaynaklarında su kökenli protozoonlar ile ilgili çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışmayla araştırma alanında su kirliliğine neden olan su kökenli protozoon Cryptosporidium türlerinin tespiti uluslararası kabul görmüş moleküler tekniklerle sağlanmıştır. Gerek bölgedeki halk sağlığı için tehlikeli protozoonun varlığının tespitiyle halk sağlığını korumaya yönelik temel bir çalışma olması gerekse yapılacak diğer çalışmalar için kaynak oluşturması bu çalışmanın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, 420 environmental samples and 120 drinking water samples were collected from a total of 45 stations of Samsun and Giresun provinces in the period of 2012, 2013 falland 2013, 2014 spring. DNA isolated from water samples were in vestigated by Nested PCR for 18S rRNA gene and Loop mediatediso thermal amplification (LAMP) for SAM-1 target gene. There are not any Cryptosporidium's DNA by this two methods was found in drinking water samples collected from Samsun and Giresun Provinces. One hundred one (%42), 92 (%38.3) of 240 environmental samples has been found positive by LAMP, Nested PCR respectively in the province of Samsun. Seventy four (%41.1), 70 (%38.8) of 180 environmental samples were positive by LAMP, Nested PCR respectively in the province of Giresun. The samples of which are positive by Nested PCR has been cut with RsaI restriction enzyme by using PCR-RFLP method. When there sulting of cut product sevaluated, all positive samples have been observed as C. parvum. These quence of twenty one samples which are 18S rRNA gene PCR products has been obtained. There are a few study about water-borne protozoans in environmental and drinking water resources of Samsun and Giresun Province. The water-borne protozoan G. intestinalis which are causes of water pollution in the in vestigated region were determined by the internationally accepted molecular techniques in this research. The importance of this study was to establish both a basic work for protecting public health by detecting the presence of the danger ous protozoan in the in vestigated area and the source for other next studies.