Soğuk savaş sonrası NATO-AGSP/OGSP işbirliğinin analizi - Afganistan örneği
The analysis of post-cold War Cooperation Between ESDP/CSDP - the Afghanistan case
- Tez No: 411794
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Güvenlik Stratejisi, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, NATO?nun Stratejik Konsepti, Afganistan, AB-NATO İşbirliği, European Security Strategy, European Security and Defence Policy, NATO?s New Strategic Concept, Afghanistan, EU-NATO Cooperation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu çalışmada, 2000 yılı sonrasındaki yaklaşımları dikkate alınarak, AB ve NATO güvenlik ilişkisi incelenmiştir. 1998 St. Malo zirvesiyle oluşmaya başlayan özerk bir Avrupa güvenlik politikasının, küresel krizlere müdahalede NATO ile işbirliği ve uyum içerisinde olup olamayacağı Afganistan örneği üzerinden araştırılmıştır. 2003 Avrupa Güvenlik Stratejisi, 2009 Lizbon zirvesinde alınan kararların AGSP?ye yansımaları ve NATO?nun yeni güvenlik stratejisi birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılarak karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Değerlendirmelerde özellikle ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya?nın güvenlik çıkarları dikkate alınmıştır. NATO?nun 2010 Lizbon zirvesinde kabul ettiği yeni Stratejik Konsepti büyük ölçüde Afganistan görevinden elde ettiği tecrübelere dayandırılmıştır. Böylece krizlere müdahale bağlamında NATO?nun yeni yaklaşımı belirlenmiştir. Fakat 2009 Lizbon anlaşmasındaki sınırlı düzenlemeler nedeniyle krize müdahale konusunda etkin AB-NATO işbirliği zemininin oluşturulmasında sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yine de, NATO?nun sürmekte olan dönüşümünün AB-NATO ilişkilerinin geleceğini olumlu etkilemesi beklenilmektedir. NATO, küresel yeni tehditlerle mücadele için stratejisini geliştirdikçe, Avrupa Birliği de etkin rol alabilmek için stratejisini geliştirecektir. Bu durum ise, AB ve NATO?yu güvenlik politikalarını ve önceliklerini daha iyi koordine etmelerine olanak sağlayacak sistematik ve kurumsal bir işbirliği arayışına yöneltecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the security relationship between the EU and NATO has been examined in the light of their post-2000 approaches. Whether an autonomous European security policy, which began to emerge with the 1998 St. Malo Summit, could exist in harmony and cooperation with NATO in intervening global crises was researched and analyzed. European Security Strategy (2003), the implications of the decisions taken at the Lisbon summit (2009) on European Security and Defense Policy and NATO?s new strategic security concept were examined comparatively through primary and secondary sources. The security interests of particularly the US, the UK, France and Germany were taken into consideration in the analyses. The new Strategic Concept of NATO adopted at the 2010 Lisbon summit was highly based on the experiences in its mission to Afghanistan. Thus, NATO's new crisis-intervention approach was identified. However, due to limited regulations in Lisbon Treaty (2009) many problems have been encountered in the creation of an effective EU-NATO cooperation platform in crisis intervention. Yet, ongoing transformation of NATO is expected to affect the future of EU-NATO relations in a positive manner. As NATO develops its strategy to combat new global threats, the EU will also devise its own strategy to take active part in the process. This condition will lead the EU and NATO to a search for a systematic and institutional cooperation enabling them to coordinate their security policies and priorities more effectively.