Boğa ve koçların abomasum müsinlerinin histokimyasal ve immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi
Bulls and rams of abomasal muci̇ns histochemical and immunohistochemical evaluation
- Tez No: 411929
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER AYDIN KETANİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Musin, histokimya, immunohistokimya, boğa, koç, Mucin, histochemistry, immunohistochemistry, bulls, rams
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, boğa ve koçların abomazum musinlerinin histokimyasal ve immunohistokimyasal olarak yerleşimleri, boğa ve koç türleri arasında farklılıkların bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla yapıldı. Ayrıca, bu türlerin basit midesindeki salgı kompozisyonlarını ortaya koyacağından dolayı salgı ürünlerinin koruyucu rolünün anlaşılması amaçlanmıştır. Çalışmada Diyarbakır'da faaliyet gösteren özel bir kesimhaneden temin edilen 20 adet boğa ile 20 adet koç abomazumu kullanıldı. Abomazumun her üç bölümünden (kardiya, fundus ve pilorus) alınan dokular gruplara ayrıldı. Bütün gruplardan alınan abomazum dokuların % 10 nötral formalin solüsyonunda 24 saat süresince tespiti yapıldı. Daha sonra rutin histolojik işlemlerden geçirilerek parafinde bloklandı. Abomazum musinlerinin yerleşimlerinin belirlenmesi için Phenylhydrazine-PAS boyama, Best Carmin boyama, PAS-diastaz boyama, Alcian Blue (pH.2.5) -PAS boyama ve Alcian Blue (pH.2.5)-Aldehyde Fuchsin boyamaları ve immunohistokimyasal olarak; MUC1, MUC2, MUC5AC ve MUC6'nın lokalizasyonu incelendi. Histokimyasal olarak, gerek boğa gerekse koç abomazumlarında musinlerin yerleşimlerinde önemli bir fark bulunmadığı, her iki türde de midenin tüm bölümlerinde asidik müsinlerin derinde yer alan bezlerde bulunduğu, özellikle fundus bölgesinde bulunan bezlerde derinlere doğru gidildikçe kuvvetli sülfatlı müsinlerden zayıf sülfatlı müsinlere doğru boyanma gözlendiği, karboksilli müsinlerin abomazumun her üç bölgesinde yoğun olarak bulunduğu ortaya konuldu. Yine abomazumun tüm bölgelerinde yoğun bir şekilde mikst müsinlerin varlığı tespit edildi. Nötral müsinlerin ise yine her iki türde de abomazumun tüm bölümlerinde yüzeyde yer alan bezlerde yoğun olarak bulunduğu tespit edildi. Müsinlerin histokimyasal özelliklerinin bölgeye spesifik fonksiyonları ile uyumlu olduğu sonucuna varıldı. Müsinlerin yerleşimleri ile kompozisyonları immunohistokimyasal bulgular ile de desteklendi.
Özet (Çeviri)
This research, bulls and rams of abomasal mucin histochemical and immunohistochemical differences between these types of settlements and to determine whether there was. In addition, such compositions reveal the simple registration secretion in the stomach, as it is aimed to understand the protective role of secretory products. In this study, a special operating slaughterhouses in Diyarbakir obtained from 20 bulls, 20 rams were used abomasum. Each of the three parts of the abomasum ( cardia, fundus and pylorus ) tissues obtained were divided into groups. All groups received from abomasum tissues were stored in 10% neutral buffered formalin for 24 hours. Then routinely processed histologically and were embedded in paraffin. Abomasal mucins settlement for the determination of Phenylhydrazine -PAS staining, Best Carmine staining, PAS- diastase staining, Alcian Blue ( ph.2.5 ) -PAS staining and Alcian Blue ( ph.2.5 )- Aldehyde Fuchsin staining and for the immunohistochemical staining method MUC1, MUC2, MUC5AC and MUC6 was applied. Histochemical required bulls both ramps abomasum in the mucin placement of a significant difference in the absence of both types of stomach in all parts of acidic mucins deep in the glands where, especially the fundus located in the glands deep towards strongly sulphated mucins from the weak sulfated mucins towards the staining observed, carboxylated mucins of the abomasum of in all three regions where there are concentrations were revealed. Again in all regions of the abomasum intensively mixed presence of mucins was determined. Not only bulls but also ramps, neutral mucins in all sections of the abomasum where there is a gland located on the surface was detected. Histochemical features of mucins is compatible with region-specific functions was concluded. With the composition of mucins settlement was supported by immunohistochemical findings.