Şap ve IBR aşılarının boğa spermasının verim ve kalitesi üzerine etkisi
The Effects of the vaccines of the infectious bovine rhinotracheitis (IBR) and foot and mouth disease on fertility and quality of bull semen
- Tez No: 80220
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Physiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Boğa, IBR aşısı, sperma, şap aşısı, verim-kalite, Bull, fertility - quality, infectious bovine rhinotracheitis, sperm, food and mouth disease
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
30 ÖZET Şap ve IBR Aşılarının Boğa Spermasının Verim ve Kaliten Üzerine Etkisi Bu araştırmada, Şap ve IBR aşılarının boğa spermasının verim ve kalitesi üzerine etkisi, birbirinden bağımsız olarak iki bölümde incelenmiştir. Her iki araştırmada da, boğalardan alman spermalar, 13' er hafta boyunca, sperma miktarı ve spermatozoon sayısı, ölü-cank ve anormal spermatozoon oram yönünden incelenmiştir. Şap aşısının etkisinin incelendiği bölümde, dokuzu Esmer, sekizi Siyah- Alaca, dördü Simental olmak üzere toplam 21 boğadan haftada bir sperma alınmış ve inaktif bivalan şap aşısı, araştırmanın üçüncü haftası sonunda yapılmıştır. IBR aşısı ile ilgili bölümde, altısı Siyah-Alaca, sekizi Esmer olmak üzere toplam 14 boğa kullanılmıştır. Haftada bir sperma alınan hayvanlara, üçüncü haftanın sonunda inaktif IBR aşısı yapılmıştır. Şap aşısının uygulanmasından sonra incelenen boğa spermalarında, anormal spermatozoon oranında bir araş gözlemlenmiştir. Toplam 21 boğanın sekizinde görülen bu anormal spermatozoon artışı Siyah-Alaca ve Simental'de bireysel görülmesine karşılık dokuz Esmer boğanın altısında anormal spermatozoon oranında önemli bir araş belirlenmiştir. Hayvanlarda görülen bu araş, aşryı izleyen 2. ve 3. haftalarda saptanmıştır. IBR aşısını izleyen 2. ve 3. haftalarda ise anormal spermatozoon oranındaki arasa yalnızca dört boğada rastlanılmış ve bu artışlar bireysel düzeyde kalmıştır. Ancak, her iki aşırım uygulanmasının sonucunda gözlemlenen bu artışlar istatistiksel açıdan değerlendirmeye alındığında önemsiz bulunmuştur. Bunun nedeni de boğalar arasında bireysel farklılığın çok fazla olmasına dayandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
31 SUMMARY The Effects of the Vaccines of the Infectious Bovine RhinotracheUis (IBR) and Food and Mouth Disease on Fertility and Quality of Bull Semen This research was carried out to separately investigate the effects of IBR and FMD vaccination on fertility and quality of bull semen. In both studies, every sperm sample was evaluated for the total ejaculate, sperm concentration, live and dead percentage and abnormal sperm percentage durings thirteen weeks. In the FMD vaccination study, the semen collected once a week from 21 bulls as nine Brown swiss, eight Holstein friesian and four Simmental bulls. It is used totahy 14 bulls as six of them from Holstein friesian and eight of them from Brown swiss for the effects of IBR vaccination. The inactive bivalent vaccinations of IBR and FMD were maintained at the end of three weeks. After vaccination of FMD, a rising abnormal sperm percentage was observed in the semen. While this rising which was observed only eight of total 21 bulls was individual for Holstein friesian and Simmental, the six of all Brown swiss had a rising of abnormal sperm percentage in their semen. This rising was observed at the second and third weeks of for vaccination of bulls. The rising of abnormal sperm percentage after 2 and 3 weeks of D3R vaccination was only inspected in four bulls and these increases were accepted as individual. However the observed increases after both vaccination were not statistically significant. The reason for mis was thought due to differences among the bulls.