Adölesan idiopatik skolyoz'da posterior enstrumantasyon ve füzyon sonrası komşu segment hastalığı'nın değerlendirilmesi
Evaluation of the adjacent segment disease in adolescent idiopathic scoliosis after posterior instrumentation and fusion
- Tez No: 411978
- Danışmanlar: UZMAN HAKAN SERHAT YANIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Komşu segment hastalığı, posterior enstrumantasyon, füzyon, adölesan idiopatik skolyoz, Adjacent segment disease, posterior instrumentation and fusion, adolescent idiopathic scoliosis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Posterior enstrumantasyon ve füzyon günümüzde dejeneratif disk hastalığı, spondilolistezis, faset eklem problemleri, travma ve skolyoz gibi omurga patolojilerinde sıklıkla uygulanmaktadır. Yapılan birçok çalışmada spinal füzyon sonrası komşu segmentte mekanik stres ve segmental hareketin arttığı, bunun sonucu olarak da komşu segmentte başta disk dejenerasyonunda hızlanma olmak üzere, faset eklemi artrozu, segmental instabilite, spinal stenoz ve spondilolizis gibi patolojilerin geliştiği gösterilmiş ve bu durum komşu segment hastalığı olarak adlandırılmıştır. Araştırmamıza adölesan idiopatik skolyoz nedeniyle posterior segmental enstrumantasyon ve füzyon uygulanan toplam 42 olguyu dahil ettik, bu hastaların 30'u kadın, 12'sı erkekti. Ortalam takip süresi 22 aydı. Hastaların ameliyat sonrası dönemde çekilen MR'ları ile ameliyat öncesi dönemde çekilen MR'ları karşılaştırılırak komşu segmentte disk dejenerasyonunda artış olup olmadığı araştırıldı, ameliyat sonrası dönemde bel ağrısı olup olmadığı sorgulandı ve hayat kalitesi SF-36 formu ile değerlendirildi. Vücut Kitle İndeksi, füzyon seviyesi, ameliyat sonrası dönemde lomber lordozdaki değişim miktarı, koronal cobb açısındaki değişim miktarı ve ameliyat öncesi dönemde disk dejenerasyonunun varlığı muhtemel risk faktörleri olarak araştırıldı. İstatistiksel araştırma sonucu olarak ameliyat öncesi dönemde disk dejenerasyon miktarı Pfirrmann sınıflamasına göre tip1 olan 21 hastanın ameliyat sonrası dönemde dejenerasyon miktaının tip 2 ye yükseldiği görüldü. Disk dejenerasyon miktarında artış olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldığında lomber lordoz miktarındaki azalmanın disk dejenerasyonunda artış gelişmeyen grupta istatistiksel olarak anlamlı oranda fazla olduğu görüldü. Ayrıca füzyon seviyesi L2 de sonlanan hiçbir hastada disk dejenerasyon miktarında artış görülmedi, artış olan tüm hastaların distal füzyon seviyesi L3 idi. Komşu disk dejenerasyonunda artış gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında SF-36 skorları ve bel ağrısı varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.
Özet (Çeviri)
Today, posterior instrumentation and fusion is commonly used in most spine pathologies such as degenerative disc disease, spondylolisthesis, facet joint problems, trauma and scoliosis. Multiple studies have shown that mechanical stress and segmental motion is increased in the adjacent segments after spinal fusion and as a result some spinal pathologies such as acceleration of disc degeneration, facet joint arthrosis, segmental instability, spinal stenosis and spondylolysis have been shown to develop and it is called“adjacent segment disease”. In our research, we've included a total of 42 adolescent idiopathic scoliosis patients which are treated with posterior segmental instrumentation and fusion , 30 of these patients were female and 12 were male. Mean follow-up was 22 months. It is investigated whether there is an increase in disc degeneration after operation in the adjacent segment. Thus, preoperative and postoperative MRI are compared. Low back pain is questioned and life quality is assesed with SF-36 form. Body Mass Index, fusion level, the amount of change in postoperative lumbar lordosis and coronal Cobb angle, and presence of preoperative disc degeneration were investigated as possible risk factors. As a result of statistical research, 21 patients, which have grade 1 disc degeneration according to Pfirrmann classification at the adjacent segment level preoperatively increased to grade 2 postoperatively and this was statistically significant. Amount of the decrease in lumber lordosis was the only risk factor which is statistically significant when two groups are compared, one of which patients have increase in adjacent segment degeneration and the other one they don't have. Presence of low back pain and SF-36 scores were not statistically significant when two groups were compared. In addition , there is no increase in disc degeneration at the adjacent level if the fusion lasts at L2 level, all the patients which have increase in disc degeneration have the distal fusion level at L3.