Preeklamptik gebelerde magnezyum sulfat uygulanmasının kanama zamanı üzerine etkisi
Effecet of magnesium sulphate on bleeding time in preeclamptic pregnancies
- Tez No: 411979
- Danışmanlar: DR. VEDAT ERKAN DAYICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeclampsia, Bleeding time, Magnesium sulphate
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniklerine başvuran ve preeklampsi tanısı alarak hospitalize edilen olgular arasından rastgele seçilen doğum eylemindeki 70 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmanın amacı magnezyum sülfatın kanama zamanı üzerine etkisini araştırmaktır. Trombosit fonksiyonlarını gösteren en önemli testlerden biri olan kanama zamanı hemorajik hastalıkların değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılır. Bu çalışma magnezyum sülfatın kanama zamanına etkisi olduğu hipotezini irdelemek amacı ile yapıldı. Çalışma grubunu tansiyonu 140/90 mmHg üzerinde, proteinüri düzeyi spot idrarda 300 mg/dl üzerinde olan ve ödemi bulunan preeklampsi teşhisi konularak hospitalize edilen ve magnezyum sülfat tedavisi başlanacak olan 70 olgu oluşturdu. Trombosit veya pıhtılaşma bozukluğu olan aspirin kullanan, son 30 gün içerisinde kanama zamanının uzattığı bilinen herhangi bir ilaç kullanımı olan, karaciğer hastalığı bulunan, trombositopenisi olan ve başlangıçta kanama zamanı uzun olanlar çalışma kapsamına alınmadı. Trombosit sayısına, magnezyum seviyesine, kanama zamanına ve ortalama kan basıncına, magnezyum sülfat infuzyonundan önce ve infuzyonundan 2 saat sonra bakıldı. Magnezyum sülfat başlangıçta 4.5 gr intravenöz bolus tarzında 10-15 dakikada verilecek şekilde enjekte edildi ve idame dozu 1.5 gr/ saat olarak ayarlandı. Kanama zamanına Ivy yöntemine göre bakıldı. Elde edilen veriler Student t testi ile analiz edildi. Magnezyum sülfat infuzyonundan önce kanama zamanı 4.16+1.53, infuzyondan iki saat sonra kanama zamanı 6.22+2.16 dakika olarak bulundu. Fark istatistiksel olarak anlamlı idi.( p< 0.001 ). Başlangıçta ortalama arteryel basınç 125.8+16.9 mmHg idi magnezyum sülfat verilmesinden iki saat sonra 113.9+11.2mmHg olarak tespit edildi. Fark istatistiksel olarak anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
SUM MARY Effect of Magnesium Sulphate on Bleeding Time in Preeclamptic Women Objective: We aimed to evaluate the effects of MgS04 therapy to the bleeding time and total platelet counts, among preeclamptic patients in the active labor Material and Methods: 70 randomly selected cases with the diagnosis of preeclampsia admitted to the Clinics of Obstetrics and Gynecology of Zeynep Kami! Women and Children's hospital were enrolled to the study. Results: The mean pretreatment bleeding time was 4.16 ± 1.53 min, mean arterial pressure was 125.8 ± 16.9 mmHg and mean platelet count was 241342.9 ± 61357.3I mm3. Two hours following treatment with MgS04 the mean bleeding time was 6.22 ± 2.16 min. Mean arterial pressure was 113.9 ± 11.20 mmHg and mean platelet count was 232071 ± 61414.3 mm3. The differences between pretreatment and posttreatment mean bleeding times and arterial pressures were statistically significant, whereas the difference between platelet counts were not statistically significant. Conclusion: If surgical intervention is planned for patients, receiving MgS04 therapy, the prolongation of the bleeding time should be accounted for and the necessary precautions should be taken.