Hipertiroidizmin sol atrial apendiks kontraktil fonksiyonlarına etkisinin transözofajiyal ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of hyperthyroidism on left atrial appendage contractile functions by transesophageal echocardiography
  1. Tez No: 411977
  2. Yazar: HAKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN BOZAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fonksiyon, transözofageal ekokardiyografi, kalp atriyumu/ultrasonografi, hipertiroidi, Atrial function, echocardiography, transesophageal, heart atrium/ultrasonography, hyperthyroidism
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Hipertiroidili hastalarda, transözofajiyal ekokardiyografiyle, sistemik emboli için önemli bir anatomik yapı olan sol atriyum apendiksinin (SAA) kontraktil fonksiyonu değerlendirildi. Çalışma planı: Çalışmada aşağıdaki özelliklere sahip dört hasta grubu transtorasik ve transözofajiyal ekokardiyografiyle incelendi: Atriyal fibrilasyonlu (AF) ve hipertiroidili hastalar (grup I, n=23), sinüs ritmindeki hipertiroidili hastalar (grup II, n=22), AF'li kontrol grubu hastalar (grup III, n=12) ve sinüs ritmindeki kontrol grubu hastalar (grup IV, n=12). Grup I ile grup III'ün, grup II ile grup IV'ün transtorasik ve transözofajiyal ekokardiyografi bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Standart transtorasik ekokardiyografi parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Transözofajiyal ekokardiyografiyle yapılan değerlendirmede, grup I'de ölçülen ortalama SAA boşalma (0,46±0,038 m/s) ve doluş (0,50±0,030 m/s) hızları, grup III'ün değerlerinden (sırasıyla 0,33±0,025 m/s, p=0.028 ve 0,38±0,030 m/s, p=0.015) daha yüksek bulundu. Grup II'de de, grup IV ile karşılaştırıldığında, SAA boşalma (0,65± 0,029 m/s ve 0,44 ± 0,033 m/s, p=0.0001) ve doluş hızları (0,67±0,033 m/s ve 0,43 ± 0,038 m/s, p=0.0001) daha yüksek bulundu. Sonuç: Bulgularımız, hipertiroidili hastalarda SAA'nın kontraktil fonksiyonlarının korunduğunu göstermektedir. Bu veriler, hipertiroidili hastalarda SAA'da staz ve trombüs oluşma riskinin az olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: We evaluated the contractile function of the left atrial appendage, an important anatomical structure in the pathogenesis of systemic embolism, by transesophageal echocardiography in patients with hyperthyroidism. Study design: Transthoracic and transesophageal echocardiography were performed in four patient groups having the following features: hyperthyroid patients with atrial fibrillation (group I, n=23), hyperthyroid patients with sinus rhythm (group II, n=22), control patients with atrial fibrillation (group III, n=12), and control patients with sinus rhythm (group IV, n=12). Transthoracic and transesophageal echocardiography findings were compared between groups I and III, and groups II and IV. Results: No significant differences were found between the groups with respect to standard transthoracic echocardiography parameters. In transesophageal echocardiography, the emptying (0,46±0,038 m/s vs 0,33±0,025 m/s, p=0.028) and filling (0,50±0,030 m/s vs 0,38±0,030 m/s, p=0.015) velocities of the left atrial appendage were found to be significantly higher in group I than in group III. Similarly, compared to group IV, group II had significantly higher emptying (0,65± 0,029 m/s vs 0,44 ± 0,033 m/s) and filling (0,67±0,033 m/s vs 0,43 ± 0,038 m/s) velocities (p=0.0001). Conclusion: Our results show that the contractile functions of the left atrial appendage are preserved in patients with hyperthyroidism, suggesting a lower risk for hemostasis and thrombus formation.