Serebral palsili çocukların fonksiyonel durumlarının ve annelerinin psikolojik durumlarının değerlendirilmesi
Assesment of functi̇onal status of the chi̇ldren wi̇th cerebral palsy and thei̇r mothers' psychologi̇cal status
  1. Tez No: 412003
  2. Yazar: ESMA DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFİTAP İÇAĞASIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Bakım Veren, Belirti Tarama Listesi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: SSK İstanbul Göztepe Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Serebral palsili (SP) çocukların sosyodemografik, fonksiyonel durumlarını ve annelerinin psikolojik durumlarını değerlendirmek. Materyal ve Metot: Olguların demografik özellikleri, SP tipi, Kaba Motor Fonksiyonel Sınıflama Sistemine (KMFSS) göre seviyeleri, Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçümü (PFBÖ) (WeeFIM) skorları, eşlik eden ek problemleri kayıt edildi. Annelere belirti tarama listesi (SCL-90-R) dolduruldu. Bulgular: Çalışmaya alınan 101 SP'li çocuğun %57,4'ü erkek, %42,6'sı kızdı. Olguların yaş ortalaması 6,79±4,48 (1,5-18) yıldı. Annelerin yaş ortalaması 33,31±7,72 (20-53) yıldı. Nörolojik sınıflamalarına göre olguların %45,5'i tetrapleji, %27,7'si dipleji, %19,8'i hemipleji, %6,9'u diskinetik veya ataksikdi. KMFSS'ye göre seviyeleri %11,9'u seviye 1, %14,9'u seviye 2, %17,8'ü seviye 3, %25.7'i seviye 4, %29,7'sı seviye 5'ti. SCL-90-R sonuçlarına göre annelerin: %38,6'sında somatizasyon, %18,8'inde anksiyete, %37,6'sında obsesyon, %36,6'sında depresyon, % 32,7'sinde kişilerarası duyarlık, %21,8'inde ek skala (yeme, uyku bozukluğu) saptandı. Çocukların KMFSS seviyelerinin annelerin psikolojik durumunu etkilemediği saptandı. Çocukların WeeFIM skorlarının düşük olması annelerde anksiyete, obsesyon, depresyon, kişiler arası duyarlılık, paranoid düşünce ve ek skala ile ilişkili bulundu (sırasıyla p=0,009, p=0,017, p=0,009, P=0,0001, p=0,021, p=0,001). Çocuklarda konuşma bozukluğu ve epilepsi varlığı kişiler arası duyarlılıkla ilişkili bulundu (sırasıyla p=0,017, p=0,014). Annelerde kronik hastalık varlığı somatizasyon, anksiyete ve depresyon ile ilişkiliydi (sırasıyla: p=0,001, p=0,024, p=0,008). Annelerde ağrı varlığı somatizasyon ile ilişkiliydi (p=0,0001). Sonuç: Annelerin psikolojik durumlarını, kronik hastalıkları ve ağrıları ile çocukların düşük WeeFIM skorları kötü yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aims of this study were to assess the demographic characteristics and functional status of children with cerebral palsy (CP) and to evaluate the psychological status of their mothers. Material and Method: Demographic characteristics, CP type, Gross Motor Functional Classification System (GMFCS) levels, Functional Independence Measure for Children (WeeFIM) scores, accompanying problems were recorded. Mothers were asked to fill Symptom Check List 90 Revised (SCL -90-R). Results: 101 patients were included in the study (%57,4% boys, %42,6% girls). Their mean age was 6,79±4,48 (1,5-18) years. Mothers' mean age was 33,31±7,72 (20-53) years. The neurologic classification were as follows: diplegia 27,7%, tetraplegia 45,5%, hemiplegia 19,8%, 6,9% dyskinetic or ataxic. The GMFCS levels were as follows: level 1 11,9 %, level 2 14,9%, level 3 17,8%, level 4 25.7%, level 5 29,7%. SCL-90-R outcomes were as follows: 38,6% somatization, 18,8% anxiety, 37,6% obsessive-compulsive, 36,6% depression, 32,7% interpersonal-sensitivity, 21,8% eating-sleeping disorder. We didn't detect any significant correlation between the GMFCS levels of children and mothers' physicological status. Childrens' low WeeFIM scores were related with anxiety, obsessive-compulsive, depression, interpersonal-sensitivity, paranoid ideation and eating-sleeping disorder. (p=0,009, p=0,017, p=0,009, P=0,0001, p=0,021, p=0,001 respectively). Speech disorder and epilepsy were related with interpersonal-sensitivity (p=0,017, p=0,014 respectively). The presence of chronic disease was related with somatization, anxiety and depression (p=0,001, p=0,024, p=0,008 respectively). The presence of pain was related with somatization (p=0,0001). Conclusions: Mothers' chronic disease and pain and childrens' low WeeFIM scores were detected as the factors that negatively affect psychological status of mothers.