Eğitim kurumlarında stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile örgütsel öğrenme arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research on the relationship of strategic human resource management practices with organizational learning in educational instituations
  1. Tez No: 412122
  2. Yazar: RECEP KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN BARUTÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimine Stratejik Bakış, İnsan Kaynakları Uygulamaları, Örgütsel Öğrenme Düzeyleri, Kamu Ve Özel Eğitim Kurumları, Strategic Approach To Human Resource Management, Human Resource Management Practices, Organizational Learning Levels, Public And Private Educational Institutions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bilgi ve teknolojideki hızlı gelişmelerin ve yoğun rekabetin olduğu günümüz koşullarında Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi ve örgütsel öğrenme, eğitim kurumlarının uzun vadeli amaçlarına ulaşabilmelerinde gereksinim duyacakları konulardır. Stratejik İnsan Kaynaklar Yönetimi, hedef ve misyonlarını gerçekleştirebilmek ve rekabet üstünlüğünü artırabilmek için, kurumların stratejileri doğrultusundaki insan kaynakları uygulamalarının etkin biçimde yerine getirilmesidir. Kurumların sorun çözme ve iş yapma kapasitesini güçlendirerek hatalarını tespit edip düzeltme süreci olarak ifade edilen örgütsel öğrenme, birey, takım, örgüt ve toplum düzeylerindeki öğrenmelerden oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini Denizli il merkezindeki kamu ve özel eğitim kurumlarında görev yapan 916 yönetici ve öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın 525 kişilik örneklemi, tabakalı örnekleme tekniğiyle oluşturulmuştur. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiş, ölçeklerde 5'li Likert tipi ifadeler kullanılmıştır. Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamaları ile örgütsel öğrenme arasındaki ilişkileri test etmek için Lineer Regresyon Analizi uygulanmıştır. Kamu ve özel eğitim kurumlarında karşılaştırma yapmak için, elde edilen veriler t testine tabi tutulmuş ve her bir değişken için ortalama değerler hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarıyla bireysel öğrenme arasında“zayıf kuvvette”pozitif yönlü; takım, örgüt ve toplum düzeyindeki öğrenmelerle“orta kuvvette”pozitif yönlü ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarının özel eğitim kurumlarında“orta ve üstü”düzeyinde, kamu eğitim kurumlarında ise“orta ve altı”düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Özel eğitim kurumlarındaki tüm düzeylerdeki öğrenmeler, kamu kurumlarına göre göreceli olarak yüksektir ancak; hem kamu hem de özel eğitim kurumlarında örgütsel öğrenmenin temelini oluşturan bireysel öğrenme“yüksek düzeyde”değildir.
Özet (Çeviri)
In today's conditions where rapid information, technology and intense competition exist, Strategic Human Resource Management and organizational learning are issues for long-term objectives of educational institutions. Strategic Human Resources Management is the effective fulfillment of human resource practices in line with organizational strategies in order to realize goals and missions and to increase the competitive advantage. Organizational learning, expressed as the process of detecting and correcting errors by strengthening the capacity of institutions to solve problems and work, consists of learning at individual, team, organization and community levels. The study universe comprised of 916 principals and teachers working in public and private educational institutions in Denizli city center. The research sample of 525 people has been created by stratified sampling technique. The survey method has been selected as the data collection method and 5 point Likert-type expressions have been used for the scales. To test the relationship between strategic Human Resources Management practices and organizational learning, Linear Regression Analysis has been applied. To compare the public and private educational institutions, the obtained data were subjected to t test and average values were calculated for each variable. As a result, a“weak”positive relationship between the Strategic Human Resource Management practices and individual learning; and“medium”positive relationships between the Strategic Human Resource Management practices and the learning in the team, organization and community levels have been found. It has been determined that Strategic Human Resource Management practices in the private educational institutions are in the“middle and higher”level, while in public educational institutions are in the“middle and lower”level. Learning at all levels in private education institutions are relatively high compared to public institutions, however; individual learning that forms the basis of organizational learning in both public and private educational institutions is not at a“high level”.