Erenlerin Bağından adlı mensur şiir metni üzerine metindilbilimsel inceleme
The textlinguistics study above named Erenleri̇n Bağından of prose poem text
  1. Tez No: 412142
  2. Yazar: İBRAHİM KEKEVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KASIM AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, mensur Ģiir, metindilbilim, bağdaĢıklık, tutarlılık, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, prose poem, textlinguistics, cohesion, coherence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılmış, Erenlerin Bağından adlı mensur şiir metni incelenmiştir. Çalışma, bir metindilbilim incelemesidir. İnceleme üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; küçük yapı, büyük yapı ve üst yapı bölümleridir. Çalışmanın giriş bölümünde dilbilim, metindilbilim, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve çalışmanın amacı, kapsamı, kullanılan yöntem hakkında bilgi verilmiştir. İncelemede öncelikle metnin tümceleri numaralandırılmış ve tümcelerarası ilişkiler belirlenmiştir. Daha sonra bu ilişkiler sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma bağdaşıklık ölçütlerine göre yapılmıştır ve küçük yapı bölümünde kullanılmıştır. Büyük yapı ve üst yapı bölümlerinde tutarlılık görünümleri incelenmiştir. İnceleme sonucunda toplanan veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ġn this study, Erenlerin Bağından of prose poem text which had been written by Yakup Kadri Karaosmanoğlu has been analysed. The study is textlinguistics study. The study has been composed of three chapters. These is chapters of microstructure, macrostructure and superstructure. The introduction part of the study has informed about linguistics, textliguistics, Yakup Kadri Karaosmanoğlu and aim, content, method of the study. Firstly, sentences of the text of the study has been enumerated and determined sentences between the relations. Afterwards, this relations has been classified. The classification has been made according to criterion of cohesion and used in chapter of microstructure. The appearance of cohorence have been analysed in chapters of macrostructure and superstructure. The collected data has been assessed in result of the study.