Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlerin gündelik yaşam pratikleri: Mardin örneği
Everyday life living in practices of Syrian immigrants in Turkey: Example of Mardi̇n
- Tez No: 412197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Everyday Life, Everyday Life Strategies and Tactics, Resistance, Immigrant, Refugee, Asylum Seeker, Syrian Immigrants Living in Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlerin gündelik yaşam pratiklerinde Michel de Certeau'nun ortaya koymuş olduğu stratejiler ve taktikler kavramları ile gündelik yaşam sırasında ortaya koydukları mikro-direniş biçimlerinin ve taktiklerin neler olduğunu analiz etmeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda gündelik yaşam pratikleri içinde bireyin önemini vurgulayan bir yaklaşım çalışmada temel alınmıştır. Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlerin gündelik yaşam pratiklerini inceleyen bu çalışmada, klasik göç kuramlarında farklı olarak, sıradan bireyin gündelik yaşam pratikleri içerisinde gerçekleştirdiği eylemlerde iktidara (stratejilere) karşı direniş ön plana çıkarılmıştır. Gündelik yaşamın her anında ve alanında mevcut olan iktidarın düzenlemelerine (stratejilerine) karşı, sıradan bireyin günlük edimleri yoluyla taktikler ortaya koyması ve iktidarı anlık biçimde çarpıtıp, anlık zaferler kazanması çalışmanın temel hareket noktasını oluşturmaktadır. Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlerin, direnişler ve taktikler olarak ele alınan, çizgi dışılık, üyelik ve benlik bilinci sunumu, dilin kullanımı, varlığın inşası, emek sömürüsü, kurallara uyma biçimi, ayrışma biçimleri olarak dini ve yemek pratikleri alan çalışmasından elde edilen veriler yoluyla analiz edilmiştir. Çalışmanın saha çalışmasının gerçekleştiği Mardin ilinde derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerle“Mardin İlinin Tercih Edilmesinin Nedenleri”,“Suriyelilerin Geldiklerinde Hissettikleri İlk Duygular”,“Yaşadıkları Deneyim”,“Taktikler”,“Çoğunluğun Çizgi Dışılığı”,“Direniş”,“Ayrışma Biçimleri”,“Metis Uygulamalar”,“Suriyelilerin Geleceğe Dair Beklentileri”, kategorileri analiz edilmiştir. Anahtar kelimler: Gündelik Yaşam, Gündelik Yaşamda Stratejiler ve Taktikler, Direnişler, Göçmen, Mülteci, Sığınmacı, Türkiye'de Yaşayan Suriyeli Göçmenler.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the micro-forms of resistance which are employed by the Syrian immigrants living in Turkey, using the concepts of strategy and tactics, put forward by Michel de Certeau. Therefore, this study is based on an approach that emphasizes the importance of the individual in everyday life practices. In this study, which examines the everyday life practices of Syrian immigrants living in Turkey, resistance against power (strategies) in the actions of the ordinary individual is brought to the forefront, unlike the classical theories of immigration. Ordinary individual's tactics put forward in his/her daily acts, and his/her momentary disruptions of power and gaining of momentary victories against the regulations of power (strategies) constitute the basis of this research. line informality, presentation of membership and self-awareness, use of language, construction of the existence, labor exploitation, comply with the rules format, as Dissociation forms of religious and eat practicies of the Syrian immigrants living in Turkey are analyzed using the data obtained from the field work. In depth interviews were carried out in Mardin province, in which the field study was conducted. With the obtained data, the categories“Reasons of the Preference of Mardin Province”,“first emotions felt by the Syrians when they Arrived”,“Their experiences,”“Tactics”,“The marginality of a majority”,“Resistance”,“Dissociation Formats”,“Metis Applications”,“The Syrians' expectations for the future”were analyzed.