İlkokul fen bilimleri dersi öğretim programlarına (2005 ve 2013) yönelik stratejik planlama: SWOT analizi
Developing strategic planning on elementary science courses curriculums (2005 and 2013): SWOT analysis
  1. Tez No: 412268
  2. Yazar: HÜSEYİN KOCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik planlama, SWOT analizi, fen bilimleri öğretim programı, Strategic planning, SWOT analysis, elementary science curriculums
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Ülkemizde eğitim sisteminin değişmesiyle birlikte yapılandırılan Fen Bilimleri Dersleri Öğretim Programlarının (2005 ve 2013) öğretmen tarafından ne düzeyde bilindiğini ve uygulanabildiğini, programın eksilerini ve artılarını ilkokul 3. ve 4. sınıf, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine dayanarak belirlemek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri, Kırşehir il, ilçe, kasaba ve köylerde görev yapmakta olan sınıf öğretmenleriyle yapılan odak grup görüşmesi yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafında geliştirilen“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu (YYGF)”kullanılmıştır. Soruların hazırlanması aşamasında literatür taraması ile birlikte SWOT analizinin her bir boyutuna ilişkin (güçlü, zayıf, fırsatlar ve tehditler) soru türleri oluşturulmuştur. Oluşturulan taslak YYGF uzman görüşüne sunularak ölçme aracının kapsam ve yapı geçerliliğine bakılmıştır. Veri toplama aracı uzman görüşlerine göre düzenlenerek kapsam ve yapı geçerliliği sağlanmıştır. Araştırma sonucunda; 2005 Fen ve Teknoloji Dersleri Öğretim Programlarının; en güçlü olduğu yönünün duyuşsal öğrenmelere hitap ettiği, en zayıf olduğu yönlerinin ise içerik, kitap, materyal ve değerlendirme olduğu görülmekteyken, programı en fazla tehdit eden yönün öğretmenler ve programa en çok fırsat sunan yönlerin de öğretmenler, okul ve veli olduğu görülmüştür. 2013 Fen Bilimleri Dersleri Öğretim Programlarının; en güçlü olduğu yönünün içerik boyutu olduğu, en zayıf olduğu yönlerinin içerik, kitap, yöntem-teknik ve öğrenci boyutları olduğu görülürken, programı en fazla tehdit eden ve programa en fazla fırsat sunan yönün öğretmen olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study consists of determining at what level Science Courses Curriculum (2005 and 2013), which has been restructured with the change of the education system in Turkey, is known and implemented by the teachers, as well as the pros and cons of the program, according to the views of primary school, 3rd and 4th grade teachers. Phenomenology design, which is one of the qualitative methods, was used in the study. Research data was collected via focus group interviews that were conducted with class teachers working in the city center, towns and villages of Kirsehir.“Semi Structured Interview Form (SSIF)”, developed by the researcher was used as the data collection tool of the research. During the preparation stage, question types were created for each dimension of the SWOT Analysis (strengths, weaknesses, opportunities and threats) along with the literature review. The validity of the scope and structure of the measurement instrument was checked by consulting to the expert opinion for the draft SSIF. The validity of the scope and structure was obtained by rearranging data collection tool according to the suggestions of the expert. As a result of the research; Regarding 2005 science and technology curriculum it has been found that: its strongest aspect was addressing affective learning whereas the weakest aspects were identified as content, books, materials, and assessment points. The biggest threat of the program was found to be teachers; on the other hand the opportunities of the program were teachers, schools and parents. Regarding 2013 science and technology curriculum: its strongest aspect is the content dimension whereas its weakest aspects are content, books, methods, techniques and students dimensions. Teachers constitute the biggest threat of the program, at the same time they also offers the greatest opportunities for the program.