Türkiye'de kadın hareketinin oluşumu ve kadının sosyal yaşamdaki yeri
The formation of women's movement in Turkey and the place of women in social life
  1. Tez No: 412302
  2. Yazar: GAMZE YİĞİT ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Kadın Hakları, Kadın Hareketleri, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Human Rights, Women's Rights, Women movements, Social Gender, Feminism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnsan hakları tüm insanlara insan onuruna yaraşır biçimde davranılması gerektiğini ifade eder. İnsan hakları, insanlığın mücadelelerinin ürünüdürler; herkese aittirler, devredilemez ve vazgeçilmez olarak kabul edilirler. Temel olarak insan hakları tüm insanların, kadın ve erkek, kendilerini gerçekleştirmede ve yeteneklerini geliştirmede özgür ve eşit olduklarına vurgu yapar. Ancak kadınlar, kendilerini gerçekleştirmelerine imkân verecek hakları erkeklere göre daha geç kazanmışlardır. Kadın ve erkeğin sahip olduğu haklar noktasında mevcut eşitsizliğin bir sonucu olarak kadın hareketleri doğmuştur. Bu tezin temel amacı, Kadın Haklarının ve Kadın Hareketlerinin teorik temellerini sorgulamak ve buradan hareketle Türkiye'de Kadın Hareketlerinin ve Kadın Haklarının gelişimini betimsel ve analitik olarak değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Human rights express the idea of behaving in compliance with the dignity of human. It is an outcome of humanity's struggles and inherent in all human beings. Human rights are commonly understood as inalienable, and accepted as indispensable. Human rights basically emphasize that all people -regardless of being man or woman- are free and equal in the sense of developing their competency and effectuating by itself. However, women gained their rights that enable them to self-realization later when compared to men. As a result of actual inequality between women and men, the movement of women has emerged. The main purpose of this study is to inquire the theoretical foundations of women's rights and movements, and starting from this point, to evaluate the development of women's rights and women movements in Turkey analytically and descriptively.