Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin etik pazarlama yaklaşımı olarak kullanılması ve tüketici algıları üzerindeki etkisi
Using corporate social responsibility in organizations as an ethical marketing approach and its implications on consumer perceptions
- Tez No: 412303
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Etik, Pazarlama Etiği, Tüketici Algılamaları, Corporate Social Responsibility, Ethic, Marketing Ethic, Consumer Perceptions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Son yıllarda yaşanan sosyo-ekonomik sorunlar, çevre sorunları, doğal kaynakların hızlı bir şekilde tüketilmesi ve bu tüketim düzeninin doğada meydana getirdiği tahribatlar, tüketicilerin sosyal konularda bilinçliliğini ve duyarlılığını artırmıştır. Bu durum tüketicilerin tüketim alışkanlıklarında ve satın alma davranışlarında değişmeler meydana getirmiştir. Günümüzde tüketicilerin bir ürünü satın alırken ürünün fiyatı, kalitesi, fonksiyonel özelliklerinin yanında çevreye ve topluma ne tür etkilerinin olduğunu, ürünü satışa sunan firmanın etik değerleri ve topluma fayda sağlayıp sağlamadığı gibi konuları göz önünde bulundurmaları kurumsal sosyal sorumluluk ve etik pazarlama uygulamalarını işletmeler için bir gereklilik haline getirmiştir. Bu çalışmanın amacı; tüketicilerin, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren ve etik duyarlılığa sahip olan işletmelere yönelik inançlarının ne yönde olduğunu ve satın alma kararlarında bu uygulamaların etkisini incelemektir. Bu amaçla, birinci bölümde kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, ikinci bölümde pazarlama etiği kavramı genel olarak incelenmiştir. Son bölümde ise konuyla ilgili GSM sektöründe bir anket çalışması yapılmış elde edilen veriler çeşitli istatistiksel analizler yardımıyla yorumlanmıştır. Araştırma sonucuna göre GSM operatörü kullanıcılarının GSM operatörü seçiminde işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ve etik itibarlarının önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The socio-economic problems in recent years, environmental issues, overconsumption of natural resources and the deterioration of nature caused by such consuming behaviors has made consumers' sensitivity increase on social matters. Therefore, this issue has changed consumers' consumption habits and purchasing attitudes. As consumers consider companies' interactions in between environment and community besides the product's functionalities, price and quality; and their effectiveness on not only ethical standarts but also social benefits, corporate social responsibilities and ethical marketing have become a necessity for companies. The purpose of this study is to investigate consumers' belief on companies which they have ethical sensitivity and involve in corporate social responsibility notion and marketing ethics. For that purpose, the concepts of corporate social responsibility and marketing ethic are being analysed in detail, in the first two section. In the final section, a survey generated on this subject for GSM companies has been reviewed and the results have been analysed by statistical tools.